Ne dovolim, da mi nogometaši skačejo po glavi

Ob Aleksandru Čeferinu in Janu Oblaku je Damir Skomina tretji Slovenec med evropsko nogometno elito. Pravzaprav je bil tam pred njima

foto: Val 202

Damir Skomina je za Darkom Čeferinom drugi slovenski nogometni sodnik, ki se je prebil v elitno ligo prvakov: dolgo in zahtevno pot vzpenjanja med najboljše je zaokrožil oktobra leta 2008, ko je sodil na tekmi PSV Eindhoven : Olympique Marseille.

“Svoje poslanstvo dojemam kot servis nogometašem in mislim, da bi morali mediji pisati izključno o njih.”

Mednarodni sodnik je postal leta 2003, v elitno kategorijo pa se je prebil v sezoni 2009/10. Dve leti pozneje je storil naslednji korak v svoji mednarodni karieri, saj je postal prvi Slovenec v vlogi glavnega sodnika na evropskem prvenstvu na Poljskem in v Ukrajini. Še večje “minutaže” je bil deležen na lanskem prvenstvu v Franciji, od koder se je njegova ekipa vrnila z visokimi ocenami. Prav v Franciji, natančneje v Parizu, pa je bil dve leti prej zaradi napake pomočnika ob svoj premierni nastop na svetovnem prvenstvu v nogometu, ki je torej ena največjih neizpolnjenih želja.

“Že ena sama sodniška napaka na igrišču te lahko stane kariero, klub, ki je oškodovan, pa ostane brez točk za osvojitev prvenstva.”

Z 41 leti je morda ta vrhunec še pred njim, nenazadnje tudi zaradi letošnjih odločnih korakov v tej smeri, saj je 24. maja v Stockholmu sodil na finalu evropske lige med Ajaxom in Manchester Unitedom, sodeloval pa je tudi na pokalu konfederacij v Rusiji, ki je gostiteljica prihodnjega svetovnega prvenstva.

“Verjetno je, da zaradi svojega slovesa lažje prodam napako, kot pa drugi sodnik upraviči svojo pravilno odločitev.”

Poznavalci so prepričani, da je v vseh pogledih na dobri poti, da v naslednjih letih kariero zaokroži tudi s sojenjem na finalni tekmi lige prvakov.