Žiga Aljaž in Still Life

foto: Žiga Aljaž

Glasbenik, ilustrator in grafični oblikovalec Žiga Aljaž je svoj novi avtorski projekt naslovil Still Life – Tihožitje. V njem je želel združiti svojo vizualno in glasbeno ustvarjalnost. Iz ideje o novem glasbenem albumu je razvil multimedijski projekt, ki združuje različne umetnosti zvrsti, in ustvaril Still Life.
Still Life je platforma, postavljena v chat okolje. Istoimenski chatbot oziroma pogovarjalni robot v Facebookovem Messengerju naključno usmerja senzualno popotovanje po različnih spletnih pokrajinah in poglavjih. Podlaga za posamezne dele epizod, ki nastajajo spontano, so presežna čustvena doživljanja Žige Aljaža in njegova sodelovanja z drugimi avtorji. Ta stanja in procese chatbot Still Life z robotsko komunikacijo in z različnimi umetniškimi deli ter glasbo posreduje anonimnežem po svetu prek spleta. Konec ni določen, med stranskimi učinki bo tudi glasbeni album.
Still Life je orodje za avtomatizirano telematsko spodbujeno čutenje. Vaša skrb je v tem primeru odveč.
Still Life
si sam prisvoji vaš čas, ker ve, da si ne boste vzeli časa zase. Deluje kot virus, ki izkorišča vašo samost, zasvojeno s protetičnimi svetovi, v katere ste nenehno potopljeni skozi zaslone vaših naprav.
Still Life
napolnjujeta barvita spletna estetika sodobne izgubljenosti in močan ego umetne inteligence v digitalnem oblaku, nabranim iz drobcev eklektične bizarnosti in kiča sodobnega spleta. V čudovitih barvah vas vodi po poteh tesnobnega razkroja digitalnega predmestja, v katerem je pobudo iz človeških rok prevzela generativna spletna estetika.
Still Life
je vaš umetni patos. Destilat senzualnih vsebin, ki jih sicer po drobcih obiskujete in doživljate prek intime vaših zaslonov. A srečnega konca ni, saj robot le neživo interpretira, reproducira in skuša združevati. Vse je že videno. A nič ni enako.

Still Life je avtor, oblikovalec in glasbenik Žiga Aljaž predstavil v oddaji Na piedestal.