Po koncu pouka košnja dvorišča ostarelega občana, nato delavnica z begunskimi otroki in trening košarke, zvečer pa še ogled televizijske politične debate. To, seveda, ni urnik povprečnega slovenskega mladostnika. Kako aktivni pa so mladi v Sloveniji? Ob mednarodnem dnevu mladih o socialni, kulturni in politični vključenosti.

Ob mednarodnem dnevu mladih o kulturnem udejstvovanju, prostovoljstvu, sociali in politiki

Lani smo posamezniki, stari od 15 do 29 let, predstavljali skoraj 16 odstotkov celotnega prebivalstva Slovenije. Gre torej za pomembno skupino, ki pa je pogosto spregledana.

Tin Kampl, predsednik Mladinskega sveta Slovenije: “Mladi imajo občutek, da so odrinjeni na rob družbe, da se z njimi nihče ne ukvarja. Deloma, ker niso uslišani v političnem procesu, hkrati pa se spopadajo z različnimi izzivi: zaposlovanja, s stanovanjsko in zdravstveno problematiko ipd.”

Gimnazijski maturant Ambrož Pivk pravi, da šolski sistem ponuja, celo vsiljuje interesne dejavnosti. “Po koncu srednje šole pa tega seznama ni več. Ampak, če si rečeš: to me zanima, je možnosti milijon. Je pa res, da te ne brcnejo v rit.”

David Jan, Naj prostovoljec 2016: “Pogrešam tematske skupine, interesne skupine, tudi prostovoljstvo mladih.”

Agronom David Jan se ukvarja z zeliščarstvom, je predsednik društva Odpri konflikt za reševanje sporov in že četrto leto prostovoljec v Slovenski filantropiji. Volonterstvo pa spodbujajo tudi organizatorji Študentske brigade.

Bernarda Jeraj, vodja Študentske brigade: “Prenasičeni smo z vsem, vsi bi radi vse dosegli na hitro. Tu se pozna velika pasivnost pri udeležbi na prostovoljskih projektih.”

 In politična participacija? Politično dejavnih je po nekaterih raziskavah manj kot tretjina mladih. “Človeka ustavi že prvi stik s politiko – na televiziji, internetu, v baru. Politične vsebine v medijih so grozne. Ta diskurz bi morali predrugačiti,” meni Filip Dobranić

Filip Dobranić, heker z inštituta Danes je nov dan: “V Sloveniji je struktura premoženja in družbene moči taka, da je nekdo, ki je star 25 let, popolnoma nepomemben.”

 

Uršula Zaletelj