V podjetju Incom delavci ne delajo več po 300 ur na mesec

Ukrepi podjetja gredo v smer, v katero bi morali iti zdavnaj; če ne bi izkoriščali delavcev, se tega ne bi poudarjalo

Fotografija je simbolična
foto: Bobo

V tokratni oddaji Kje pa vas čevelj žuli preverjamo, ali se je po našem lanskem razkritju o izkoriščanju tujih delavcev v ajdovskem podjetju Incom kaj spremenilo. Delali so prek bolgarske agencije tudi po 300 ur na mesec in več. Goran Lukič iz delavske svetovalnice:

“Mene to po eni strani veseli, po drugi pa mi je žal, da se morajo ti premiki zgoditi na zunanji pritisk. Določeni premiki so se zgodili, predstavniki podjetja zagotavljajo, da delujejo v zakonodajnem okviru, tudi glede delovnega časa. Po nekaterih informacijah bi določene stvari lahko še izboljšali, predvsem glede samih pogojev dela.”
V podjetju Incom, v katerem so v tem času že redno zaposlili več agencijskih delavcev, zagotavljajo, da bodo preverili informacije o težjih pogojih za delo agencijskih delavcev:
“Vsekakor bomo začeli preverjati informacije. Že sproti jih preverjamo. Vsaka taka informacija je razlog, da še bolj strogo pristopimo k temu. Delujemo v zakonskih okvirih, delavci delajo predpisanih 174 ur na mesec. V poletni sezoni pa od 200 do 205 ur, ne več.”
Goran Lukič: “Ukrepi podjetja gredo v smer, v katero bi že zdavnaj morali iti. Sploh ne bi bilo treba, da se te stvari izpostavljajo, če ne bi do njih prihajalo.”