V Ljubljani mariborski nogometaši po tretji uvrstitvi v ligo prvakov po pričakovanjih niso bili deležni toplega sprejema

V ospredju sedmega kroga prve slovenske nogometne lige je bil večni derbi v Stožicah. Pred 14 tisoč gledalci, na prvem prestižu v tej sezoni, ni bilo golov. V Ljubljani mariborski nogometaši po tretji uvrstitvi v ligo prvakov po pričakovanjih niso bili deležni toplega sprejema. Bilo je več žvižgov kot aplavzov. Navijači so pričakovali dobro tekmo razigrane Olimpije in evropskega, kolektivnega Maribora. A so si tako eni kot drugi najbolj želeli, da tekme ne bi izgubili. Prvak bo določen na manjših tekmah; sinočnji derbi v polnih Stožicah pa je bil šele prvi v tej sezoni. Večna rivala sta skupaj na vrhu lestvice. Po petih zmagah in drugem neodločenem rezultatu imata po 17 točk. Po izgubljeni žogi so tako vijoličasti kot zeleno-beli hitro zavzeli obrambno držo. Olimpija je v prvem polčasu prevladovala, a bila prepočasna in premalo iznajdljiva ter natančna, Štajerci pa so samo, a uspešno, preprečevali napade gostiteljev. Takšen je bil načrt tekme. Navijaška kulisa je bila domiselna, a brez pirotehnike, žal, še ne gre. Izbranci trenerja Biščana so poskušali do zmage s streli od daleč, izbranci trenerja Milaniča pa z ostrimi, nizkimi podajami v petmetrski prostor.

Navijaška kulisa je bila domiselna, a brez pirotehnike, žal, še ne gre.

Navijači so zahtevali bolj odprto tekmo, sploh ljubljanski. Želeli so si, da bi Maribor v Ljubljani pokleknil, a ni. Oba protagonista slovenskega nogometa imata pred Gorico sedem točk prednosti, pred Domžalami pa osem. Danes bo reprezentančni zbor pred kvalifikacijskimi tekmami za svetovno prvenstvo prihodnje leto v Rusiji. Olimpija nima reprezentantov, vijoličasti pa imajo štiri. Slovenska sta Viler in Bohar. Ahmedi je prvič poklican v albansko, Kabha pa v izraelsko izbrano vrsto. Maribor, ki je v kvalifikacijah za ligo prvakov izločil Zrinjski, Hafnarfjördur in Hapoel iz Beršebe, bo v skupinskem delu igral proti moskovskem Spartaku, Liverpoolu in Sevilli, Olimpija pa bo ob garanju na treningih in igranju v slovenski ligi čakala na nov, drugi večni derbi sezone, ki bo 18. novembra v Ljudskem vrtu.

Boštjan Janežič