V Avstrijo smo poklicali Petro Kos Gnamuš in jo povprašali o predčasnih parlamentarnih volitvah, o vse večjemu obisku turistov in o Pliberškemu jormaku.

V Avstrijo smo poklicali Petro Kos Gnamuš in jo povprašali o predčasnih parlamentarnih volitvah, o vse večjem obisku turistov in o Pliberškem jormaku

Avstrijci še peripetij s predsedniškimi volitvami niso pozabili, že jim gredo v nos oktobrske predčasne parlamentarne volitve.

“Avstrijski volivci imajo v zadnjem času stresno obdobje, ne vedo, koga bodo volili, avstrijski politiki pa se brigajo bolj zase kot za volivce.”

Predvolilno obdobje je nastopilo že sredi vrhunske poletne turistične sezone v Avstriji, domačini pa nimajo nič proti vse večjemu obisku tujih gostov.

“Dunajčani se ne pritožujejo nad gnečo turistov, z veseljem poudarjajo, da so ti letos zapolnili tudi vsak manjši kotiček Avstrije. Zaradi vročinskih rekordov so ljudje namreč bežali iz mest.”

Konec tedna se bo zgodil 624. Pliberški jormak, letni sejem: “To je največji kramarski sejem južne Podjune in tudi največji gospodarski dogodek leta v tem delu Avstrije. Tukaj se radi pošalijo, da poznajo le dva letna časa, obdobje pred jormakom in po njem. Izredno priljubljen je tudi med Korošci na slovenski strani. Čar tega dogodka je, da je ta, tak kot je, preživel že toliko let.

Damjan Zorc