Brezskrbnost lahko hitro spremeni v težave, sploh ob hitri spremembi vremena in zaradi objestnih, v sebe zavarovanih krmarjev, ki se ne zavedajo pasti, ki jih skriva morje.

Brezskrbnost se ob hitri spremembi vremena in zaradi objestnih, vase zavarovanih krmarjev, ki se ne zavedajo pasti morja, hitro spremeni v težave

Poletje je čas tudi za morske užitke in mednje zagotovo sodi uživanje na raznoraznih plovilih, od manjših napihljivih čolnov, gliserjev, jadrnic do luksuznih ladij, ki predstavljajo prave male potujoče hiše. Brezskrbnost pa se kaj hitro lahko spremeni v težave. Sploh ob hitri spremembi vremena in zaradi objestnih, v sebe zavarovanih krmarjev, ki se ne zavedajo pasti, ki jih skriva morje.

“Naši gostje so po večini pomorci, a začetek poletja prinese v vodo vse, kar plava in gre.” – Matjaž France, vodja izolske marine

Pri upravljanju plovil so najpomembnejše praktične izkušnje, teh pa zagotovo ne pridobimo z opravljenim izpitom za voditelja čolna, ki sploh ne vsebuje praktičnega dela. Je to posebnost v tem delu Evrope ali smo del neke splošne prakse, ki trka predvsem na zavest novopečenih mornarjev in njihovo zavedanje, da z opravljenim izpitom pravzaprav še nič ne znajo.

Ampak slovenska zakonodaja je pač takšna, kot je – izpit za voditelja čolna je dokaj zahteven, vseeno pa ne vključuje praktičnega dela.

“Predstavljajte si, da naredite izpit za avto, potem pa dobite v roke tovornjak s priklopnikom. Podobno je na morju.” 

V Avstriji in Nemčiji je sistem malce drugačen – če v spremstvu izkušenega mornarja, ki skrbno zapisuje milje v ladijski dnevnik, ne opravite predpisanega števila preplutih milj, sploh ne morete opravljati izpita.

Priporočljivo je, da svoje znanje upravljanja plovil vseskozi obnavljate, če ste svež mornar, pa je mogoče najbolje, da si privoščite kakšen praktični tečaj, na katerem se boste, če drugega ne, šele prepričali, kako malo veste.

“Začetniki so precej bolj previdni. Še vedno pa je največkrat omenjen razlog za nesreče na morju alkohol.” – Jadran Klinec, direktor Uprave za pomorstvo

Previdnost torej – najprej pri izbiri tečajev, nato pri opravljanju izpitov, pa pri oceni svojih zmožnosti, preden se sami podate na morje, predvsem pa potem, ko boste že za krmilom čolna, gliserja ali jadrnice. Previdnost je že na splošno prvi pogoj za brezskrbne uživaške počitnice, kaj šele na morju.

Aleš Smrekar