lada je prejšnji mesec objavila predlog Energetskega koncepta Slovenije, ki ga - takega, kot je bil predstavljen - ne bo upošteval nihče. Tako razmišlja dr. Robert Golob, ki meni, da se vedemo, kot da smo na svetu sami, svet pa je na pragu energetske revolucije. Zakaj bi morali začeti razmišljati zunaj okvira dogem, namesto da se v energetskem konceptu opredeljujemo do tega, katere dogme so v redu in katere ne?

Smiselno je podpirati razvoj tehnologij za elektromobilnost. Ne le pri avtomobilih, še posebej pri tovornem in železniškem prometu. Promet je ključna točka energetske revolucije

Vlada je prejšnji mesec objavila predlog Energetskega koncepta Slovenije, ki ga – takega, kot je bil predstavljen – ne bo upošteval nihče. Tako razmišlja dr. Robert Golob, ki meni, da se vedemo, kot da smo na svetu sami, svet pa je na pragu energetske revolucije: “Energetska revolucija se bo zgodila v vsakem primeruTo je dobro, saj bo prinesla koristi tako vsakemu posamezniku kot planetu v celoti.”

Zakaj bi morali začeti razmišljati zunaj okvira dogem, namesto da se v energetskem konceptu opredeljujemo do tega, katere dogme so v redu in katere ne?

“Ves svet, ne samo Evropa, tudi arabske države in Kitajska, gredo v eno smer in to so obnovljivi viri in brezogljična energetika. Če bi si to postavili za cilj, bi ta koncept bil smiseln. Ker pa si moramo postaviti cilje, ki so kratki in operativni, je to brez smisla.”

Po besedah Goloba na našo srečo razvoj tehnologij pelje v smer, da je prihodnost obnovljivih virov v rokah vseh nas. Tega vlada ne more ustaviti. Že danes si vsak lahko zamisli svoj dom, ki je popolnoma samozadosten in zelen: “To je stvar volje in odločitve. In podobno bomo lahko čez deset let rekli za vso državo, če bomo posamezniki tako hoteli.

Prepričan je, da če bomo zelenim tehnologijam dovolili, da se razmahnejo, bodo leta 2030 bloki 6, 5 in 4 v Šoštanju stali, saj ne bo potrebe po proizvodnji električne energije iz premoga.

Gorazd Rečnik