Kot smo pričakovali, so se začela pošiljanja not v obe smeri slovensko – hrvaške meje.

Kot smo pričakovali, so se začela pošiljanja not v obe smeri slovensko – hrvaške meje

Ker za trio očitno ni dovolj prostora je igranje dueta še vedno povsem neubrano. Tudi doba in taktnost poslanih not ni povsem opredeljena zato ugotavljamo, katera se konča s piko, katera pa nemara s klicajem!

Sicer je premier, ker mu ni vseeno, obiskal nekatere kraje in prebivalce, ki jih arbitražni sporazum kakor koli zadeva. Na obali se je pogovarjal s predstavniki krajevnih oblasti in ribičev. Približno 35 ljudi s tega območja bo namreč po arbitražnem sporazumu ostalo na Hrvaškem.

Čeprav česa drugega nismo pričakovali, je sporočilo Evropske komisije Sloveniji prineslo olajšanje. Hrvaška, ki se je uradno na izjavo komisije odzvala precej pozno, pa ga je razumela kot poklon Sloveniji. A hrvaški evroposlanci so v izjavi slišali tudi podporo za nadaljevanje dialoga med državama.

A vendarle smo šele na začetku priprav in diplomatskega prepričevanja. Vlada bo imenovala delovno skupino za uresničevanje odločitve arbitražnega sodišča, predsednik republike pa je, tako kot njegova hrvaška kolegica Kolinda Grabar Kitarovič, podporo tujih državnikov že iskal na vrhu Pobude treh morij v Varšavi.

V galeriji nasmehov bi sicer težko presodili čigav je bil širši, a nekaj je gotovo. Donald Trump ima interes v regiji, Melania pa ima rada Slovenijo.

Boris Žgajnar