V zraku je … Mittelfest. Letošnji festival končuje triletno zgodbo, posvečeno štirim elementom - vodi, zemlji, ognju in letos še zraku. Zrak je tista nevidna snov, ki nam omogoča preživetje, hkrati pa je povezovalen element, saj med nami (še) ne povzroča konfliktov.

Povezoval nas bo tudi od 15. do 25. julija, ko se bo v italijanskem mestecu Čedad zvrstilo kar nekaj gledaliških, plesnih predstav in koncertov, velja pa omeniti koncert angleškega glasbenika Stinga in domače zasedbe Laibach.

Na čedadskem festivalu, ki je letos posvečen elementu preživetja - zraku, bodo nastopili Sting, Laibach in Goran Bregović

V zraku je … Mittelfest. Letošnji festival končuje triletno zgodbo, posvečeno štirim elementom – vodi, zemlji, ognju in letos še zraku. Zrak je tista nevidna snov, ki nam omogoča preživetje, hkrati pa je povezovalen element, saj med nami (še) ne povzroča konfliktov.

“Iskali smo več različnih pomenov besede zrak in utopija je zelo metaforičen način za to, da se sprašujemo, kaj je zrak. Seveda nam ga kdaj tudi zmanjka. In tako nas naše hektično življenje prisili, da večkrat poiščemo trenutek, da se naužijemo zraka, da si vzamemo odmor,” pove Rita Maffei, vodja stalnega gledališča Furlanije Julijske krajine.

Festival pa se vsako leto širi in privablja vse večja imena ne samo na gledališki, ampak tudi na glasbeni sceni. Programski vodja festivala Franco Calabretto pravi, da so še posebej veseli, da se bo festivala udeležil angleški pevec Sting.

Sting je namreč povezan s filantropijo in s projekti, ki se zavzemajo za boljše okolje. Eden od njegovih projektov se imenuje Hydrogen (f)or Life. Skrb za čistost zraka se nam je zdela sporočilna in zelo primerna za festival. Festival pa bo z bolj ostrimi notami začinila tudi slovenska zasedba Laibach, ki ima oster, provokativen jezik, včasih zelo na robu politične korektnosti. Ampak njihova sporočila so tista, ki lahko Evropejce spravijo k razmisleku, kakšen svet si želimo v prihodnje.

In pomembno je tudi, kakšen zrak si bomo privoščili in dihali v prihodnje. A ostajamo v sedanjosti, v Čedadu se bodo deset dni po zraku širili predvsem zvoki, glasba, razigranost. Neskončno nebo ponuja neskončne možnosti interpretacije zraka kot elementa za preživetje, ki je simbol dihanja, vetra, simbol povezovanja med narodi. Nekaj je v zraku … naslov letošnjega festivala Mittelfest, ki vam ponuja možnost, da si na vprašanje Kaj je v zraku? odgovorite sami.

Maja Stepančič