Ekipa znanstvenikov z Univerze v Aberdeenu na Škotskem je identificirala novo populacijo matičnih celic, ki so sposobne obnavljati hrustanec in celo tvoriti kolenski sklep na novo. O dognanju so raziskovalci pred kratkim poročali v eni izmed najuglednejših znanstvenih revij Nature Communications. Prva soavtorica študije je dr. Janja Zupan, asistentka na Katedri za klinicˇno biokemijo Fakultete za farmacijo. Z mlado raziskovalko se pogovarjamo o izsledkih študije, prednosti za zdravljenje, slovenski znanosti, multidisciplinarnem delu v tujini: “Delali smo tudi od osmih zjutraj do desetih zvečer. Prisotnost strokovnjakov z različnih področij omogoči delo na zelo visoki ravni, ko na koncu prideš do zanimivih izsledkov, so občutki neprecenljivi. To je tisto, kar me potegne v znanosti.”

Dr. Janja Zupan sodeluje pri mednarodni raziskavi, ki bo morda omogočila, da bomo okvaro kolena v prihodnosti zdravili z na novo odkritimi celicami

Ekipa znanstvenikov z Univerze v Aberdeenu na Škotskem je identificirala novo populacijo matičnih celic, ki so sposobne obnavljati hrustanec in celo tvoriti kolenski sklep na novo. O dognanju so raziskovalci pred kratkim poročali v eni izmed najuglednejših znanstvenih revij Nature Communications.

Prva soavtorica študije je dr. Janja Zupan, asistentka na Katedri za klinično biokemijo Fakultete za farmacijo. Z mlado raziskovalko se pogovarjamo o izsledkih študije, prednosti za zdravljenje, slovenski znanosti, multidisciplinarnem delu v tujini: “Delali smo tudi od osmih zjutraj do desetih zvečer. Prisotnost strokovnjakov z različnih področij omogoči delo na zelo visoki ravni, ko na koncu prideš do zanimivih izsledkov, so občutki neprecenljivi. To je tisto, kar me potegne v znanosti.”

“Vsekakor obstajajo možnosti, da ugotovitve prenesemo v prakso. Za zdaj matične celice iz sinovijske ovojnice še niso tako dobro raziskane, najti moramo načine, kako jih identificirati in implantirati. Imamo določene ideje, z delom nadaljujemo, za raziskovanje imamo potencial tudi v Sloveniji. Izziv znanstvenikov bo ugotoviti, kako lahko spodbudimo matične celice, ki se nahajajo v kolenskem sklepu vsakega od nas, k regenerativnemu delovanju in ga čim dlje in bolje ohranimo.”

Luka Hvalc