Starejši znajo ceniti vsak trenutek tukaj in zdaj

Ameriška pisateljica Ashton Applewhite piše o temi, ki se je izogibamo, a ji ne moremo uiti - starosti

Ashton Applewhite
foto: Val 202

Vedno so bile potrebne revolucije, da si je posamezni del družbe izboril pravice, ki mu pripadajo. Delavski razred, temnopolti, istospolno usmerjeni … danes pa poseben boj za svoje pravice bojujejo starejši ljudje. In njihova glasnica je 65-letna pisateljica in aktivistka Ashton Applewhite, ki je v Sloveniji predstavila knjigo Lepota let: Manifest proti starizmu. In zakaj se po njeno vsi tako zelo bojimo staranja?

Ko pomislimo na starost, pomislimo na to, da bomo izgubili ljudi, s katerimi smo preživeli celo življenje, zavemo se, da naše telo ne bo opravljalo istih funkcij, kot jih je pred 20, 30 leti itn. … A ko sem se začela pogovarjati s starejšimi in jih spraševala o tem, kako živijo, sem ugotovila, da so ti naši strahovi tako pretirani in niso v skladu z realnostjo. Ugotovila sem, da so ljudje najbolj veseli na začetku in koncu svojega življenja.

Ashton Applewhite pravi, da je staranje strašljivo, ker pomislimo na propadanje duha in telesa, a če starejše ljudi vprašamo, ali bi bili spet mladi, ti ne odgovorijo pritrdilno.

Gotovo je, da ko smo v srednjih letih, smo odgovorni za svoje kariere, ustvariti si moramo identiteto in si priskrbeti prostor na Zemlji. Skrbeti moramo za svoje otroke, mogoče celo že za svoje starše. Imamo kredite, odplačujemo šolanje. Hitro se zavemo, da je takšno življenje lepo, a res nekoliko težje in stresno. Takrat morda tudi prvič pomislimo, da nam ne bo uspelo preplezati Everesta, da ne bomo postali astronavti, da ne bomo odprli svojega podjetja. Moramo se tudi sprijazniti, da smo na polovici poti našega življenja. Vse to je del odraščanja.

Ashton Applewhite je spregovorila o lepoti staranja, o sprejetju sebe in svojih gub in o uživanju življenja, takšnega, kot se ji ponuja.