V Hamburgu je bilo v času vrha G20 na ulicah ogromno do zob oboroženih policajev, ki so s svojo držo izzvali nasilje.

V Hamburgu je bilo v času vrha G20 na ulicah ogromno oboroženih policajev, ki so s svojo držo izzvali nasilje

Slovenska dopisnica RTV Slovenija iz Nemčije Polona Fijavž je bila kot novinarka v samem središču dogajanja ob vrhu G20 v Hamburgu, kjer je na ulicah vladalo nasilje med skrajnimi skupinami protestnikov in oboroženimi policaji. Za nameček so nekaterim novinarjem, ki so več ur čakali, da pridejo v medijski center, na podlagi sestavljenega seznama odvzeli akreditacije, velika večina tistih, ki so ostali brez novinarskega dostopa pa je bilo nemških novinarjev in fotografov, ki so poročali o dogodkih iz Turčije.

“Nemški mediji so hiteli namigovati, da je bil nepravičen odvzem akreditacij naročen iz Turčije, kar so odgovorni zanikali.”

V Nemčiji se, podobno kot pri nas, pripravljajo na volitve, kjer ima največje ambicije Angela Merkel, ogromno debat v časih priprav pa se že zdaj giblje okoli cen nepremičnin, ki so v nekaterih mestih skokovito narasle.

“München postaja na nepremičninskem trgu najdražje mesto v Nemčiji, prihajajoče volitve se bodo vrtele tudi okoli tega.”

Čeprav v deželi, kjer Fijavževa živi že nekaj časa, še ni konec šole, ta se konča jutri, se nemški turisti že počasi pripravljajo na odhod na oddih. Ogromno jih ostane znotraj države, največ pa še vedno odide v tujino v obmorske kraje.

“Nemci na oddih najraje odhajajo v Italijo, na drugem mestu so presenetljivo ZDA, na tretjem mestu pa je Nemčija.”

 

Damjan Zorc