Mladi v domovih za starejše, kopanje enkrat na tri tedne, disciplina, grožnje z zaprtim oddelkom, prepolne sobe – tudi to so prizori iz slovenskih socialnih zavodov.

Mladi v domovih za starejše, kopanje enkrat na tri tedne, disciplina, grožnje z zaprtim oddelkom, prepolne sobe – tudi to so prizori iz slovenskih socialnih zavodov

Kopanje enkrat na tri tedne

Danes se zdi nepredstavljivo, da bi se okopali samo enkrat na tri tedne. Kot je opozoril državni preventivni mehanizem, stanovalci doma upokojencev Idrija – enota Marof doživljajo prav to. Namestnik varuhinje človekovih pravic Ivan Šelih: “Interval kopanja na tri tedne nikakor ne zagotavlja normalnih higienskih razmer. Tako dolgo obdobje med kopanji bi lahko opredelili kot grdo ravnanje s posameznikom.”

Šest mesecev na hodniku oddelka za dementne

Šelih je opozoril tudi na primer v enoti Koper Doma upokojencev Ptuj: “Posameznik je bil v domu za starejše nameščen na hodniku, ker zanj ni bilo prostora v bivalnih prostorih.”

Vodja enote Koper Janez Dolšak pravi, da so ga bili dolžni sprejeti na podlagi sodne odločbe, čeprav so se pritožili, da gospod ne sodi na varovani oddelek, ker nima demence.

“Gospoda so pripeljali, čeprav je bil oddelek povsem poln. Naredili smo improvizirano bivališče na hodniku in ga zaprli s paravanom, tako da ni bil ravno vsem na očeh.”

Dr. Jana Mali s fakultete za socialno delo pravi, da je to popolnoma nesprejemljivo: “To je grozno. Se čudim, da to v Sloveniji sploh obstaja in da je ta primer sploh bil mogoč. To so nečloveške razmere, to ni bivanje. To ne more biti niti začasno bivališče. Tukaj gre za življenje ljudi. In mi smo tisti, ki bomo odločali, kje bomo živeli. Moramo se upreti temu, da bomo živeli na hodniku.”

Jana Mali je poudarila, da mora biti človek tisti, ki odgovarja za svoje življenje, ne pa sodišče in institucija.

Prepuščeni sami sebi med štirimi zidovi

Svetovalec varuhinje Jure Markič je opozoril, da v nekaterih ustanovah ob koncih tedna niso predvidene nobene dejavnosti. “Prepustijo jih samim sebi in jih posedejo pred televizijo.”

Predstavnik skupnosti privatnih zavodov v državnem preventivnem mehanizmu Jure Trbič je poudaril, da so domovi starejših občanov vezani na normative glede števila zaposlitev.

“To je težava, tako kot je včasih težava število plenic na dan. Normativ pravi tri na dan.”

Državni preventivni mehanizem je opozoril tudi na socialno izključevanje, ko so v domu starejših v Ribnici kavo na oddelku kuhali le tistim, ki so jim jo svojci lahko plačali.

Mladi v domovih za starejše

V domovih za starejše še vedno bivajo tudi številni mladi. Sekretar Skupnosti socialnih zavodov Slovenije Jaka Bizjak: “V domovih za starejše je še približno pet odstotkov mlajših invalidov, ki pridejo tja, ker nimamo drugih socialnovarstvenih programov zanje.”

Mlajši od 65 let ne spadajo v domove, ker tam ni primerno okolje za njih, je dodala Jana Mali: “To je nečloveško. Te zgodbe so nečloveške.”

Zakon o dolgotrajni oskrbi spet prevzelo ministrstvo za zdravje

Jana Mali: “V zadnjih 15 letih, odkar se ta zakon sprejema, je bil ves čas na enem ali drugem ministrstvu. Odgovornost prelagajo na drugega. To ne pomeni nič dobrega za ljudi.”

***

Na področju omejevanja gibanja tujcem, prosilcem za azil in otrokom v državnem preventivnem mehanizmu sodeluje tudi Pravno informacijski center. Katarina Bervar Sternad:

Gorazd Rečnik