Vedno sem verjela v avtentičen radio

Radijska legenda Mija Škrabec Arbanas si je "izmislila" Frekvenco X, Zapise iz močvirja in 18. vzporednik, vodila radijski bife Pri slepi kuri, danes pa posluša tudi podkaste

foto: Jan Grilc

Mija Škrabec Arbanas je legenda Vala 202. Bila je zraven že poleti 1972, ko se je na srednjevalovni dolžini 202 prvič zaslišal drugi program nacionalnega radia. V več kot 40-letni radijski karieri je Mija kot terenska reporterka prekrižarila Slovenijo, med drugim je bila novinarka in voditeljica pogovorov na 18. vzporedniku, soavtorica Frekvence X in nedeljskih intervjujev z ljudmi, katerih zgodbe ostrijo in bistrijo pogled na svet. Varuhinja lika in dela Marka Zorka, dobitnica nagrade za življenjski prispevek k razvoju slovenskega novinarstva.

“Vedno sem verjela v radio in vanj še vedno verjamem. Ampak seveda v avtentičen radio, ki se dela v živo in mora imeti vsebino. Danes je morda že preveč manipulacije, na račun kratkosti in dinamike včasih trpijo vsebine. Vedno moraš misliti na to, da narediš zanimivo, a hkrati preverjeno in verodostojno oddajo. Radio je obstal zaradi vsebine.”

Radio še vedno posluša tudi kot upokojenka, le za malenkost tišje je nastavljen kot nekoč. Val 202 je še vedno njen program, čeprav ga posluša manj. Redno spremlja nedeljske goste, tudi oddajo 18. vzporednik, pa Zapise iz močvirja, Frekvenco X … Tudi podkaste, “ki so nova možnost, a vseeno se zdi, da ni več avtentičnega radia, vsak je že lahko novinar in urednik”.

Zanimivosti iz radijskega življenja Mije Škrabec Arbanas:

Mija in Dare Milič v pionirskih letih Vala 202.

Prva oddaja Frekvenca X je bila na sporedu 19. 3. 2009, Mija je že prej velikokrat gostila znanstvenike. Počitnice preživlja v bližini Smiljana v Liki, rojstnega kraja Nikole Tesle.

– Mija se je z radiem prvič spoznala že leta 1957, ko so poslušali javni prenos pogreba Moša Pijade.

– V mladosti so veliko poslušali radijske nadaljevanke in pravljice, pozneje tudi Radio Luxemburg in Radio Zagreb.

Mija in Nina Zagoričnik.

– Radijsko kariero je začela v aktualno-politični redakciji, že poleti 1972 se je pridružila ustanavljanju Vala 202. Zgodila se je radijska renesansa, začeli so živi program in odprli telefone.

– Na Valu 202 so predvajali številne radijske nadaljevanke, tudi legendarno slovensko igro Butnskala.

– Mija Škrabec Arbanas je bila prvo jutro slovenske osamosvojitve jutranja voditeljica. Ko so tanki krenili na ulice, je Radio Slovenija združil vse programe.

– Marko Zorko je v legendarni oddaji Točno opoldne znal pokazati, katerim neumnostim se lahko od srca smejimo. “Smeh je znamenje svobode, začetek smeha pa je konec strahu,” je nekoč zapisal.

– Mija si je med obiskom pri Marku Radmiloviču v Svečini domislila ime rubrike Zapisi iz močvirja. Na radiu je vodila tudi bife Pri slepi kuri.

V družbi Tatjane Pirc in Marka Zorka

– Val 202 je dobil prve računalnike od Rdečega križa. Že v pionirskih letih interneta je imel Val tudi spletno stran z računalniško igrico Medijski vsiljivci.

– Skupaj s kolegi so pripravljali satirično rubriko Stergo ergo.

– S Tatjano Pirc in Markom Zorkom so sestavljali organizacijski odbor teka ob žici okupiranega hotela Union ob zasedanju zveze Nato v Ljubljani.

-Mija je intervjuvala številne goste, njen zelo odkriti nedeljski gost je bil tik pred smrtjo slovenski pisatelj Igor Torkar.

– Neke lepe noči med olimpijskimi igrami v Avstraliji je v studio Vala zašel netopir. Reševali so ga študentje biologije.

Mija z ekipo oddaje Frekvenca X.