Ne prehitevaj življenja – motorist za vedno

Za svojo varnost lahko motoristi veliko naredijo tudi sami. Za vožnjo morajo biti fizično in psihično "fit", dobro morajo vedeti, kako se obnaša njihov motocikel v nepredvidljivih razmerah.

foto: Ziga Zivulovic jr./BOBO

Motoristi so na cesti zaradi bolj dinamične vožnje, kot je tista z osebnim vozilom, veliko slabše vidni in opazni, pogosto vozijo prehitro ali pa jih drugi vozniki spregledajo ali jim odvzamejo prednost. Tako so med najranljivejšimi skupinami v prometu.

Letos je na naših cestah umrlo že 10 voznikov mopedov in motorjev. Najpogostejši vzrok je prehitra in neprilagojena vožnja razmeram. Zaradi tega jih je letos izgubilo življenje že pet.

Za svojo varnost pa lahko veliko naredijo tudi sami. Za vožnjo morajo biti fizično in psihično “fit”, dobro morajo vedeti, kako se obnaša njihov motocikel v nepredvidljivih razmerah in voziti previdno v skladu s predpisi.

Kako se izkopati iz težav med vožnjo, kako speljevati v klanec, se izogibati oviram na vozišču in poskrbeti za varnost, so se udeleženci danes učili na delavnici in na poligonu v Centru varne vožnje – Avtopoligonu Ljubečna pri Celju.

Foto: Simona Habič, Val 202