Širom in Lahko sem glinena mesojedka

Širom prinaša edinstven zvok, ki je kombinacija klasičnih, tradicionalnih in ročno izdelanih glasbil

foto: Rada Kikelj Drašler

Prekmursko-tolminsko-kraški trio Širom, ki ga sestavljajo multiintrumentalisti in glasbeni raziskovalci: Ana Kravanja, Samo Kutin in Iztok Koren, ustvarja avtorsko instrumentalno glasbo, ki se skozi miniaturne preplete tradicionalnih godb, klasičnih in improvizatorskih elementov povezuje v samosvojo izkušnjo. Zaznamuje jo edinstven zvok, ki je kombinacija klasičnih, tradicionalnih in ročno izdelanih glasbil.

Naslovnici albumov, prvenca ”I.” in novega, drugega albuma ”Lahko sem glinena mesojedka’‘, tria Širom krasita fotografiji del slikarja Marka Jakšeta, mojstra pronicanj v vmesni prostor med znanim in neznanim, fantazijskim in realnim, nadrealističnim in sanjskim, izjemno osebnim, sodobnim in hkrati nemodernim. To so hkrati zvenski prostori, kjer se trio Širom sprehaja, drobi in plasti v številnih zvočno znanih, evokativnih, žanrsko zasenčenih prostranstvih z glasbenimi odtenki številnih tradicij, žanrov, zgodovin in prostorov, je v spremnem besedilu novega albuma zapisal Luka Zagoričnik. Glasba Širom je prostor, v katerem sodobna glasba zveni kot ljudska, ljudska pa kot sodobna, prostor, v katerem je sodobno arhaično in arhaično sodobno.
Širom je po izdaji prvenca ”I.” (januar 2016) koncertiral na domačih in tujih odrih. Februarja 2017 je posnel skladbe za novi album “Lahko sem glinena mesojedka / I Can Be a Clay Snapper”. Ta je 11. maja izšel pri eni od najuglednejših evropskih založb za etno glasbo Glitterbeat, premierno pa ga je Širom predstavil na letošnji Drugi godbi. Slovenski izdaji bo 8. septembra sledila še svetovna izdaja albuma.

Koncertno popotovanje Širom nadaljuje v petek, 7. julija, in sicer z nastopom na 18. kreativnem taboru Sajeta 2017, 18. julija pa odhaja na koncertno turnejo v Nemčijo in na Dansko.
Pred tem je trio Širom drugi album ”Lahko sem glinena mesojedka” predstavil v oddaji Na piedestal.