V sredo se je v Zagrebu končal tridnevni festival InMusic. Gre za enega največjih poletnih festivalov na Hrvaškem, ki so ga za svojega vzeli tudi številni Slovenci. Letos so se na prizorišču na Jarunu zvrstila zares vroča in velika imena iz sveta glasbe: Kings of Leon, Arcade Fire, Kasabian. In Michael Kiwanuka. Britanski glasbenik ugandskih korenin, ki je maja dopolnil 30 let, in ki je po zaslugi odličnega albuma Love & Hate vse bolj popularen.

Intervju s festivala Inmusic v Zagrebu

V sredo se je v Zagrebu končal tridnevni festival InMusic. Gre za enega največjih poletnih festivalov na Hrvaškem, ki so ga za svojega vzeli tudi številni Slovenci. Letos so se na prizorišču na Jarunu zvrstila zares vroča in velika imena iz sveta glasbe: Kings of Leon, Arcade Fire, Kasabian. In Michael Kiwanuka. Britanski glasbenik ugandskega rodu, ki je maja dopolnil 30 let in ki je zaradi odličnega albuma Love & Hate vse bolj popularen.

Michael Kiwanuka je nase opozoril pred petimi leti, ko ga je britanski BBC uvrstil na vrh svojega seznama Sound of. Gre za nekakšno predikcijo, kdo naj bi zaznamoval glasbeno leto. V preteklosti so bili na vrhu seznama Adele, Mika, Ellie Goulding, Sam Smith …

Kiwanuka je tistega leta izdal tudi prvenec, zares pa je zablestel s precej bolj drznim in ambicioznim lanskim albumom Love & Hate.

Želel je, da ga ljudje jemljejo resno: “Ko izdaš album, te mediji popredalčkajo. Te zmečejo v škatle z določenimi nalepkami. V tem sicer ne vidim nič slabega, saj vem, da je to namenjeno ljudem, da si lažje predstavljajo, kaj pričakovati.”

Love & Hate je bil ob koncu prejšnjega leta zelo visoko na številnih lestvicah naj albumov. Tudi pri nas. In zdaj je Kiwanuka nenehno na poti, na turnejah. Prejšnji mesec je bil v Združenih državah, kjer je razprodal vseh 18 koncertov. Časa za ustvarjanje zato ni veliko: “Težko je, pred ameriško turnejo sem imel dober teden in se zaprl v studio in zbral vse ideje, ki so se mi porodile. Med potjo, med koncerti, med poslušanjem glasbe.” 

V Združenih državah je srečal Solange, mlajšo sestro Beyonce. Ta je nanj pustila velik vtis: “Tako kot Radiohead, s katerimi sem si delil oder v Milanu. Vse to se ti zapiše v možgane in vsekakor vpliva na ustvarjanje nove glasbe.”

Kamasijev The Epic in To Pimp a Butterfly ameriškega raperja Kendricka Lamarja Kiwanuka prišteva med tiste, ki so nanj in na njegov najnovejši album najbolj vplivali: “Tudi zaradi zasedbe glasbenikov, med katerimi je Thundercat, je Love & Hate tako drzen,” priznava.

Prvi song albuma se je v začetku leta pojavil v špici serije Big Little Lies, z zvezdniško zasedbo z Nicole Kidman in Reese Witherspoon na čelu. Za vsem tem je precej zanimiva zgodba: “Še sanjalo se mi ni, da bo serija tako uspešna. Po navadi so mojo glasbo uporabili le za kakšno 10-sekundno sceno, zato sem bil precej presenečen, da so skladbo Cold Little Heart uporabili za uvodno špico.”

Zdelo se mu je čudno, da se nenadoma povečuje število sledilcev na družabnih omrežjih. Ko pa se danes ozre nazaj, priznava, da je serija Big Little Lies v bistvu rešila uspeh albuma Love & Hate v Združenih državah.

In če bi moral svoj album opisati z barvami? Modra in vijoličasta – je Michael izstrelil brez premisleka: “Modra je moja najljubša barva, zato dobro muziko vedno povezujem s to barvo. Vijoličasta pa so vsi tisti delčki psihadelije na albumu Love & Hate.”

Za svoj naslednji album pa pravi, da bi modri in vijoličasti dodal še rožnato barvo. Kot simbol svetlobe, saj je veliko skladb na albumu Love & Hate precej žalostnih.

Jernej Sobočan, Žiga Klančar