Sodelovanje dveh izjemnih novih ikon slovenskega glasbenega prizorišča: kamniških raperjev in ljubljanskih psihedeličnih rokerjev.

Sodelovanje dveh izjemnih novih ikon slovenskega glasbenega prizorišča: kamniških raperjev in ljubljanskih psihedeličnih rokerjev

Zasedbi sta vzniknili iz živahnega dogajanja na domači glasbeni sceni v zadnjih letih. Ob pojavu obeh je završalo. Persons from porlock so se dve leti po nastanku kalili na Klubskem maratonu 2015. Sledil je odlični album “Things People Don’t Like” (2016) ter odtlej še odmevna singla “Bad FanFiction” in “Affordable Amphetamines”. Matter so si kilometre nabirali v zasedbi Illusion Art in to zgodbo zaključili z albumom “Seme vesolnga” (2015). Kot Matter so prvič nastopili na festivalu Tresk 2015. Odtlej jih na vsakem koraku spremljata evforija in kontroverznost. Od albuma “Amphibios” (2016) prek razvpitih spletnih uspešnic “Meduze” in “Sinovi moje madre” do prihajajočega drugega albuma “Mrk” (2017).

“Slog in zvok persons from porlock zorita, žanrske prepreke padajo, mejo med alternativo in popom so pomendrali, preden bi ta lahko pomendrala njih. Nastopi Matter so nabito polni, beati so magični, teksti noro polni vsega, flow milo rečeno nenavaden.”

Njihova skupna zgodba se je začela v začetku letošnjega leta. Personsi, navdušeni nad početjem Matter, so poslali neobvezno pobudo, da bi kaj naredili skupaj. Odgovor Matter je bil hiter in pozitiven. Personsi so nato dobesedno v enem dnevu posneli glasbeno podlago, na katero so Matter dodali svoje umetnije. Sledilo je še nekaj tehnične obdelave in nastala je prva skupna skladba “Mana”. V sredo zjutraj smo jo lahko prvič slišali na Valu 202, sočasno pa je dobila tudi video podobo v režiji Blaža Završnika. “Mana” bo tudi glavna pesem prihajajočega celovečernega filma, ki ga bodo Matter snemali v bližnji prihodnosti. Eden vrhuncev sodelovanja pa bo jesenski skupni nastop na osmi obletnici ljubljanskega Kina Šiška, ki bo 22. septembra.

Zasejano seme torej lepo klije. In da bo dobro rodilo, potrebuje primerno gredico. Na tej točki v zgodbo vstopijo IZŠTEKANI. 4. julija 2017 so ob 22.25 gostili obe zasedbi hkrati in premierno predstavili Matter / persons from porlock orchestra. Shema glasbenega dela oddaje je bila 20-20-20, torej 20 minut personsov, 20 minut Matter in 20 minut skupnega muziciranja. Vse v različnih smereh izštekavanja, od povsem novih skladb, drugačnih aranžmajev, spremenjenih harmonij, pozabljenih štiklcev iz naftalina, priredb, džemanja… do nepredvidljivega sodelovanja dveh izmed najbolj vročih zasedb na sceni ta hip.

POGLED NAPREJ

Val 202