Skrivnost govoreče mize

Trojica naših poskusnih zajčkov se je usedla na klop ob leseni mizici v hladni izbi manjše hiške in poskušala vzpostaviti komunikacijo z govorečo mizo

foto: Preroška miza

Na neki težko dostopni kmetiji blizu Prevalj na Koroškem imajo staro leseno mizo, ki naj bi imela nadnaravne sposobnosti. Po pričevanju številnih, ki so jo obiskali, se namreč dviga od tal in skozi specifičen komunikacijski kod odgovarja na njihova vprašanja, pri čemer je menda zelo natančna in “ve” tudi nekatere zelo osebne stvari o svojih spraševalcih. Je koroška miza res dokaz o obstoju paranormalnega ali lahko znanost postreže z racionalno razlago o tem, kako in zakaj seanse z govorečimi mizami delujejo?

O tem smo debatirali z nevrobiologom prof. dr. Marko Kreftom in iluzionistom Sam Sebastianom, ki menita, da se v pogovorih z mizami pravzaprav pogovarjamo sami s seboj, antropologinjo Nino Šisernik, ki je v svojem diplomskem delu zbrala pričevanja udeležencev seans z domnevno jasnovidnimi mizami, seveda pa smo šli kontroverzno mizo tudi sami preizkusit.

Po seansi

Trojica naših poskusih zajčkov (Enja, Gašper in Aleš) se je usedla na klop ob leseni mizici v hladni izbi manjše hiške in poskušala vzpostaviti komunikacijo z govorečo mizo. Po izkušnji so imeli mešane občutke.