Prek National Geographica nagovarja milijone

Ciril Jazbec je fotograf, ki beleži vpliv posledic podnebnih sprememb na ljudi; njegov dom je svet

Ciril Jazbec
foto: Osebni arhiv

Pred enim mesecem se je Ciril Jazbec vrnil z Grenlandije. Pripoveduje o osuplosti zaradi hitrosti taljenja ledenikov na Arktiki. Ob tem zanikovalcem globalnega segrevanja priporoča, naj se odpravijo na prizadeta območja.

“Ko govoriš z ljudmi, zelo jasno povedo, da je bil tam led včasih zelo debel. Z roko pokažejo do pasu, do ramen. V zadnjih letih pa voda sploh ne zamrzne več.”

Pravi, da je bil od nekdaj navezan na naravo, zato se mu zdi neverjetno, kakšen odnos ima človeštvo do planeta. Ker je po naravi optimist, verjame, da lahko s fotografijo pripomore k spremembam.

“Zdi se mi pomembno, da se vpliva na ljudi, ki imajo moč. National Geographic ima zelo velik doseg, prek tega se trudim obveščati ljudi o realnih dejstvih, ki so neizogibna. Z opozarjanjem se da marsikaj preseči.”

Delo za globalno uveljavljeno revijo mu omogoča, da gre na teren za dva ali tri mesece in se res posveti eni zgodbi, kar vodi do nepozabnih fotografij. Mora pa biti na določenih poteh še posebej pazljiv.

V Keniji je tako nekoč fotografiral javni park v Nairobiju. “Čas ni bil primeren, na obisk v državo je prišel ameriški predsednik Obama. Zaprli so me, ker so mislili, da sem terorist. Po noči v protiteroristični celici z nekimi Somalijci so me na srečo izpustili, imel sem dobre zveze. Take stvari se zgodijo, ti pa dajo dodatno motivacijo.”