Brane Oblak je pred dnevi praznoval 70. rojstni dan. Pred dobrim desetletjem je bil izbran za najboljšega slovenskega nogometaša. Imel je blestečo kariero. Pri Olimpiji se je uveljavil, s Hajdukom je osvojil jugoslovansko ligo in pokal, pet let pa je igral v Nemčiji, kjer je postal državni prvak z Bayernom. Oblakovo kariero smo prečesali s tistimi, ki so z njim delili zelenico. Njegovi nekdanji soigralci se časov, ki so jih skupaj doživeli, spominjajo radostno, s precej nostalgije.

Mozaik spominov Braneta Oblaka in njegovih soigralcev

Brane Oblak je pred dnevi praznoval 70. rojstni dan. Pred dobrim desetletjem je bil izbran za najboljšega slovenskega nogometaša. Imel je blestečo kariero. Pri Olimpiji se je uveljavil, s Hajdukom je osvojil jugoslovansko ligo in pokal, pet let pa je igral v Nemčiji, kjer je postal državni prvak z Bayernom. Oblakovo kariero smo prečesali s tistimi, ki so z njim delili zelenico. Njegovi nekdanji soigralci se časov, ki so jih skupaj doživeli, spominjajo radostno, s precej nostalgije.

Že skoraj štiri desetletja so minila, odkar je Brane Oblak nazadnje kraljeval na največjih nogometnih stadionih. Težko je najti posnetke njegovih predstav. Številni niso prestali preizkušnje časa. Na medmrežju lahko ujamemo le nekaj drobcev njegove nogometne genialnosti, denimo tisti fantastični gol proti Angliji – žoga se je 30 metrov le dvigovala, preden se je ugnezdila v levem zgornjem kotu – ali pa izjemna globinska podaja, ki je ohromila nemško obrambo in je, še enemu otroku Olimpije, Danilu Popivodi omogočila, da je Jugoslavijo v polfinalu evropskega prvenstva povedel v vodstvo.

“Morda najbolj nadarjen igralec, s katerim sem kadar koli igral!”Karl-Heinz Rummenige, trikratni evropski prvak in trikratni najboljši strelec bundeslige o Branetu Oblaku

Nogomet se je v sedemdesetih letih prejšnjega tisočletja preobrazil. Nizozemci so svetu dali totalni nogomet, tekoč sistem, v katerem je vsak moral vedeti, kaj drug dela, hkrati pa je zapovedal nenehen pritisk na tekmeca in posledično izjemno telesno pripravljene nogometaše. Oblak je bil v Jugoslaviji korak pred drugimi, v ospredju pa je bil tudi v tujini, v eni najmočnejših lig na svetu, v bundesligi.

Rdeča nit pogovorov s soigralci je bila tudi Oblakova zmagovalna miselnost. Ne samo, da je dal vse od sebe in bil zgled drugim, znal je tudi spodbuditi soigralce takrat, ko je bilo to najbolj pomembno.

“Oblak še zdaleč ni bil samo tehnično nadarjen. Lahko je tudi tekel. In tekel. In tekel.” – Dražen Mužinič, Oblakov soigralec pri Hajduku in v jugoslovanski reprezentanci

S Hajdukom je osvojil dve dvojni kroni, naslov nemškega prvaka pa z Bayernom. V jugoslovanski ligi je odigral več kot 200 tekem, v bundesligi več kot sto. Za Jugoslavijo je na 46 tekmah zabil šest golov. Brane Oblak je praznoval 70 let, še vedno pa velja za najboljšega slovenskega nogometaša vseh časov.

Luka Štucin