V pozivu k sistemskim spremembam tudi poroštveni sklad in sprememba vračila štipendij, ki jih država odteguje tudi s posegom v otroške dodatke!

V pozivu k sistemskim spremembam tudi poroštveni sklad in sprememba vračila štipendij, ki jih država odteguje tudi s posegom v otroške dodatke

Podatek, da je mednarodna raziskava Save the children minuli teden Slovenijo umestila v sam svetovni vrh držav, kjer otroci živijo najbolje, je seveda razveseljiv, a so pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije opozorili, da zajema le nekatere kazalce kot so podhranjenost, mladoletniške nosečnosti, preživetje novorojenčkov, varnost pred boleznimi ali oboroženimi spopadi, ta področja pa so pri nas dobro urejena že vrsto let.

Kljub temu rezultatu pa je nujno vseskozi opozarjati, da se tudi pri nas otroci srečujejo z revščino in njenimi  posledicami, torej s kazalci, ki v to raziskavo niso bili zajeti. Ker bi številne med njimi lahko bistveno omilili s sistemskimi spremembami, nanje že vrsto let opozarjajo pri ZPM Moste Polje.

Drugačna politika bank, poroštveni sklad, drugačna ureditev sistema otroških dodatkov, štipendij in preživnin med najbolj nujnimi spremembami

Minuli teden so pristojne znova pozvali, naj sprejmejo sistemske ukrepe, ki bodo najranljivejše družine bolje zaščitili. V zadnjem času namreč opažajo vse več izvršb, ki jih banke vložijo že po dveh neplačanih obrokih (stanovanjskih) kreditov, kar v veliki večini pripelje do izgube nepremičnin, saj je po naši zakonodaji že ob tretjem neplačanem obroku usoda družin povsem v rokah banke. Vse več je tudi izvršb na nepremičnine zaradi nesorazmerno nizkih dolgov, zato je poroštveni sklad, ki so ga predlagali že pred nekaj leti, vse bolj nujen ukrep.

Država pa k stiskam pripomore tudi tako, da štipendije tistih dijakov, ki niso uspeli končati letnika, terja tudi tako, da posega v dohodke družin, tudi v otroške dodatke.

Še več predlaganih ukrepov TUKAJ

Na to, da je v zadnjem desetletju revščina med nekaterimi skupinami otrok zelo narasla in da smo bili v porastu revščine med vodilnimi v Evropi, pa smo opozorili pred dnevi!

Jana Vidic