V teh dneh torej zaznamujemo 45 let Vala 202, znotraj njega pa seveda uspeva tudi le nekaj let mlajša oddaja APM.

Prvi kilometri avtoceste pri nas, zračne blazine in Val 202

V teh dneh torej zaznamujemo 45 let Vala 202, znotraj njega pa seveda uspeva tudi le nekaj let mlajša oddaja Avtomobilsko-prometne minute. Na kratko smo preverili, kako se časovnici obeh srečujeta in dopolnjujeta. Marko Radmilovič oziroma Dejan Kaloper …

Leto 1972 je bilo ne le izjemno za radijski prostor v Sloveniji, temveč je bilo pomembno tudi v okviru avtomobilsko-prometne zgodovine. Kar nekaj prelomnih dogodkov, ki so zaznamovali našo mobilnost za vedno, je potekalo prav leta 1972.

Sicer februarja in ne junija, ko je začel oddajati Val 202, je prišel iz proizvodnje petnajstmilijonti Volkswagnov hrošč in s tem na lestvici največkrat izdelanih avtomobilov prehitel legendarni Fordov model T. Čeprav je bil leta 1972 hrošč po sodobnih standardih zelo zastarel avtomobil, pa je tedaj v številnih predelih sveta še vedno veljal za standardno vozilo. Tudi na naših cestah se ga vozniki niso branili.

Istega leta pa se je tudi za slovensko mobilnost zgodil eden od redkih trenutkov, ko je prometna politika, kot je to primer tudi danes, postala torišče družbenega življenja in javnega prostora. Danes se družba intenzivno in žolčno ukvarja z drugim tirom in morebitnim tretjim pasom, takrat pa je bilo v srčiki – ne le infrastrukturne – politike odprtje prvega avtocestnega odseka.

Danes se družba intenzivno in žolčno ukvarja z drugim tirom in morebitnim tretjim pasom, takrat pa je bilo v srčiki – ne le infrastrukturne – politike odprtje prvega avtocestnega odseka.

Tri leta pred tem, leta 1969, se je ob preusmeritvi mednarodnih kreditov iz slovenskega avtocestnega programa v druge republike začela cestna afera. Po objavi v Večeru, da je zvezna vlada mednarodne kredite za avtocestna odseka Hoče-Levec in Postojna-Razdrto preusmerila na jug, so potekali javni protesti, ki so pomenili začetek konca partijskega liberalizma in Staneta Kavčiča. Pod Kavčičem je slovenska izvršna oblast izdelala ambiciozen načrt izgradnje avtocestnega omrežja, po katerem naj bi bilo vseh 594 kilometrov zgrajenih do leta 1989. Kot zanimivost – po tem načrtu naj bi kot zadnjega zgradili odsek Postojna-Rupa oziroma danes Jelšane, a, kot vemo, nas ta projekt še vedno čaka.

Leta 1970 se je kljub političnim peripetijam graditev prvega jugoslovanskega avtocestnega odseka končno le začela, čeprav je ob tem času Slovenija samostojno že obnavljala koprsko pristanišče in letališče Brnik. Prav v letu začetka oddajanja Vala 202 pa je bil prvi avtocestni odsek pri nas tudi odprt.

Ko je Val 202 žel prve uspehe, s svojo programsko shemo pa tudi dvignil kakšno obrv, so čez lužo predstavili prvo serijsko zračno blazino. Patent za zračno blazino korenini že v petdeseta leta, ko je prototip izdelal neki vojaški inženir na podlagi tehnologije, ki v podmornicah skrbi za izstrelitev torpedov.

Ko je Val 202 žel prve uspehe, s svojo programsko shemo pa tudi dvignil kakšno obrv, so čez lužo predstavili prvo serijsko zračno blazino.

V začetku sedemdesetih je Ford že predstavil floto avtomobilov oldsmobile tornado, opremljenih z zračnimi blazinami, ki so bili leta 1972 namenjeni predvsem za vladne službe, za modelno leto 1973 pa se je zapisal v zgodovino kot prvi serijski avtomobil s pripravo, ki bo oziroma je v prihajajočih desetletjih rešila več tisoč življenj. Resnici na ljubo je treba povedati, da so bile varnostne vreče iz leta 1973 na voljo le za sovoznika in seveda doplačljive.  No, Američani so novost hitro izkoristili v boju proti Japoncem – takole se je propagande lotil Chreisler.

Še se bo dogajalo, nedvomno, in mi bomo skupaj z vami še vedno poskušali biti del tega dogajanja.

Janez Martinčič, Marko Radmilovič