Ambulanta 202

Bi tudi pred sošolci v avli slekel gate?

Šolska psihologinja Nina Babič opozarja, da smo odrasli premalo pozorni na to, kaj se dogaja v spletnih komunikacijah med otroki

nina
Nina Babič, šolska psihologinja, strokovna sodelavka Familylab Slovenija
foto: Osebni arhiv

“Dostop do spleta odpira za otroke in mladostnike neverjetno število pasti in nevarnosti, ki za nas niso dojemljive.”

“Bi tudi pred sošolci v avli slekel gate?” To je stavek, s katerim dolgoletna šolska psihologinja, strokovna sodelavka Familylab Slovenija, predvsem pa pristna zaupnica otrok v stiski Nina Babič otrokom in mladostnikom skuša ponazoriti, kaj pravzaprav počnejo, ko denimo pošiljajo svoje gole fotografije sošolcem, ker da tako najlažje dokažejo velikost svojega spolnega organa. Na takšno, na videz nedolžno komuniciranje otrok brez slabih namenov, predvsem pa brez premisleka o posledicah, ki poteka »le« na spletu, smo odrasli premalo pozorni, je prepričana.
Če se namreč nevarnosti zasvojenosti z virtualnim svetom in načrtnih spletnih zlorab otrok (zadnja taka je bila spletna igra Modri kit) že precej zavedamo, pa se ran, ki jih otroci dobivajo v na videz nedolžnem komuniciranju z vrstniki, skorajda ne. Kako jim pomagati, ko gre v spletnih odnosih vse narobe?

“Če ti vidiš, kako tvoja dejanja vplivajo na drugega, se ti razvije empatija. Tega na spletu ni, ker sogovornika ne vidiš.”

Ob upoštevanju prastarega starševskega aksioma, da je zaupanje odlična stvar, nadzor pa še boljši, pa še to: pri preventivi in odpravljanju posledic je lahko mladostnikom in odraslim v veliko pomoč organizacija safe.si z nasveti in neposredno pomočjo. Tam lahko dobite natančnejša navodila, kako na konkretnem družabnem omrežju preprečiti zlorabe fotografij, informacij ali kako ustaviti spletnega nasilneža. Ko so otroci zaradi tega prizadeti, pa lahko pomoč in tolažbo poiščejo tudi pri zaupnem telefonu TOM.

“Vsa čustva v virtualnem svetu so enako močna kot tista v resničnem svetu.”