Odstop ZDA od Pariškega dogovora je tema, s katero je predsednik Donald Trump spet razburkal svetovno kot domačo javnost. Žal je preveč Američanov tako kot Trump prepričanih, da je globalno segrevanje samo konstrukt znanstvenikov, po drugi strani pa se je ogromno najvidnejših predstavnikov ameriških podjetij, zveznih držav in mest zelo kritično odzvalo na odstop od dogovora. Druga fronta, s katero se že nekaj časa ukvarja predsednik in njegova ekipa, pa je vprašanje vpletanja Rusije v ameriške predsedniške volitve in Trumpova vloga pri tem. Ali ta afera lahko dobi take razsežnosti, da bi se začel predsedniški stolček tresti?

Edvard Žitnik pravi, da Američani molčeče nasprotujejo izstopu iz pariškega dogovora, Donaldu Trumpu pa podpora ne pada preveč.

Odstop ZDA od Pariškega dogovora je tema, s katero je predsednik Donald Trump spet razburkal svetovno kot domačo javnost. Žal je preveč Američanov tako kot Trump prepričanih, da je globalno segrevanje samo konstrukt znanstvenikov, po drugi strani pa se je ogromno najvidnejših predstavnikov ameriških podjetij, zveznih držav in mest zelo kritično odzvalo na odstop od dogovora. Nekdo, ki je najbolj vpet v dogajanje onkraj luže je Edvard Žitnik, ki odgovarja na pereča vprašanja o podnebju.

Druga fronta, s katero se že nekaj časa ukvarja predsednik in njegova ekipa, pa je vprašanje vpletanja Rusije v ameriške predsedniške volitve in Trumpova vloga pri tem. Ali ta afera lahko dobi take razsežnosti, da bi se začel predsedniški stolček tresti?

“Protiameriški sentimenti so v Sloveniji močni, kar v ZDA težko razumejo.”

New York, tako kot pravi Žitnik ni Amerika. Na ulici bo na vprašanje o Trumpu vsak izstrelil verbalni napad, a le nekaj kilometrov stran v New Jerseyju je zgodba povsem drugačna. Američani ne zanikajo klimatskih sprememb, ne smemo jih podcenjevati. Tako veliko spremembe kot jih od ZDA terjajo pariške zaveze so prevelik šok. Z izstopom ZDA iz pariške podnebnega dogovora se ne strinja približno dve tretjini Američanov, le da je to nesprejemanje precej molčečno.

“Premogovniki se v ZDA že desetletja zapirajo, saj obstajajo precej cenejši energenti kot je zemeljski plin.”

 

Miha Švalj