Pisatelj, dramatik, filmski in gledališki režiser

Marko Sosič je bil več let umetniški vodja Slovenskega narodnega gledališča v Novi Gorici in dvakrat vodja Slovenskega stalnega gledališča Trst. Čeprav je Trst njegovo rojstno mesto, kjer je tudi odraščal, zelo nerad sliši besedo zamejci, ker je povsem anahronistična. Pravi, da raje sliši termin Slovenci v Trstu.

Za svoja literarna dela je bil večkrat nagrajen. Vsi njegovi romani so bili nominirani za kresnika. Film Komedija solz z bridkim humorjem postavlja zrcalo sodobni družbi, ki jo razjedajo sovraštvo, rasizem in ksenofobija.

V predstavi Grozljiva lepota je prava protagonistka gora, o kateri je govoril legendarni alpinist Emilio Comici. To je tista skrivnostna sila, ki vabi plezalce do skrajne meje svojih fizičnih zmogljivosti na vseh gorah sveta, včasih tudi v smrt, kot se je zgodilo plezalcem, ki jih predstava obravnava. Vse dramske podobe so nastale na podlagi svobodne interpretacije podvigov, zapisov in življenj tržaških alpinistov Emilia Comicija, Enza Cozzolina in Tiziane Weiss.

Nina Zagoričnik