Dr. Christoph Leitl že 17 let vodi avstrijsko gospodarsko zbornico in ima odličen vpogled v tesne, na trenutke tudi zelo zapletene gospodarske odnose med Slovenijo in Avstrijo.

Dr. Christoph Leitl že 17 let vodi avstrijsko gospodarsko zbornico in ima odličen vpogled v tesne, na trenutke tudi zelo zapletene gospodarske odnose med Slovenijo in Avstrijo

Dr. Christoph Leitl že 17 let vodi avstrijsko gospodarsko zbornico in ima odličen vpogled v tesne, na trenutke tudi zelo zapletene gospodarske odnose med Slovenijo in Avstrijo.

Tožba zaradi diskriminacije

Slovenske podjetnike, predvsem avtoprevoznike, manjše gradbince in druge obrtnike, razburjajo spremembe avstrijske zakonodaje, ki so tujim podjetjem z dodatnimi birokratskimi ovirami, poostrenim nadzorom in visokimi kaznimi še bolj zaostrile pogoje pri čezmejnem opravljanju storitev. V Sloveniji velja prepričanje, da gre dejansko za primer diskriminacije na notranjem trgu EU. Zato se je več kot 120 podjetij pri Evropski komisiji pritožilo. Christoph Leitel se sicer ne strinja, da Avstrija ravna diskriminatorno, toda skuša razumeti ogorčenje slovenskih obrtnikov. “Nadzor nikoli ni prijeten, zato to lahko po svoje razumem. Toda takšnega nadzora in pregledov so deležna tudi avstrijska podjetja.”

“O problemih se vedno lahko pogovarjamo oziroma iščemo rešitve. Tako kot Slovenija nadzoruje izvajanje svojih zakonov, tako to počne tudi Avstrija.”

Kaj iščejo avstrijska podjetja v Sloveniji

Dr. Leitel pravi, da “iščejo predvsem ljudi, ki imajo potrebe. Torej trg, v katerega se izplača vlagati in na katerem podjetja lahko rastejo in zaslužijo”. V Sloveniji je približno 700 podružnic z večinskim avstrijskim kapitalom, ki zaposluje več kot 20 tisoč ljudi. Doda še, da “smo partnerji in ne konkurenti. Veliko podjetij je tukaj in tudi v Avstriji. Sam imam na primer podjetje na Pragerskem in sem zelo zadovoljen. Imam odlične sodelavke in sodelavce. Doma in tukaj imam zadovoljne stranke in to je dobro za posel”.

Anja Hlača Ferjančič