Val 202

Podoživi Planico v virtualnem okolju!

Prva zgodba RTV Slovenija za VR očala je nastala v sodelovanju s celjskim podjetjem Viar, ki je izdelalo orodje za virtualno pripovedovanje

planica360
Ogled Planice 360 je najboljši z VR očali, možno pa si jo je ogledati tudi na računalniku.

RTV Slovenija je pripravila prvo zgodbo v virtualnem okolju. Planica 360 dokumentira letošnji zaključek svetovnega pokala v skokih. Z VR očali je izkušnja še posebej zanimiva, saj gledalca postavlja v središče dogajanja. Po uvodnem pozdravu novinarke Anje Hlača Ferjančič gledalec sam izbira, ali si bo ogledal skakalnico, tribune, novinarsko središče in studie ali pa vstopil v produkcijske tovornjake RTV Slovenija ter poletel s helikopterjem iz Kranjske gore v dolino pod Poncami. V prihodnjih dneh bo izdan tudi kratek dokumentarni film v 360-stopinjski tehniki, ki predstavlja Planico kot jo vidi komentator Boštjan Reberšak.

Na trgu je vse več cenovno dostopnih kamer. 360-stopinjske fotografije in video posnetke že nekaj časa podpirata tudi Facebook in Youtube. Za najboljšo izkušnjo si jih je dobro ogledati na mobilnih telefonih, ki se odzivajo na gibanje. Še boljši je ogled z VR očali. Vse Youtubove posnetke v 360-stopinjskem načinu si je možno ogledati v VR načinu. Potrebna so le VR očala; najcenejša so iz lepenke, najbolj pa navdušijo boljša kot na primer Samsung Gear.

Planico 360 je RTV Slovenija predstavila na konferenci Eurovision connect.

Virtualno Planico 360 si oglejte na strani Viar 360. Za najboljši pogled priporočamo ogled v aplikaciji Viar 360 Player, kamor prilepite URL naslov zgodbe.

Fotografije in video posnetki v 360-stopinjskem načinu hitro navdušijo, manjka pa jim interaktivnost virtualnega okolje. Spletno orodje Viar 360 rešuje prav to. Pripovedovalcem omogoča, da izdelajo interaktivno izkušnjo. Pripovedovalec lahko posnetkom doda plast informacij in prehodnih točk, ki uporabniku omogočajo preprosto raziskovanje prostora.  Najbolje boste to spoznali s sprehodom po Planici. Planica 360 je tako priložnost, da podoživite izjemno športno prireditev, ali pa jo spoznate še nekoliko bolje, saj prikazuje podrobnosti, ki so navadnim obiskovalcem nedostopne.

Planico 360 sta sestavila Matjaž Celič in Matej Praprotnik.