V oddaji Na piedestal je gostoval Kukushai s premiero prvenca Fruitile.
Slovensko-nizozemski trio Kukushai sestavljajo pianist in skladatelj Rok Zalokar, multidisciplinarna umetnica in vokalistka, ki združuje klasično in moderno petje, Eva Poženel ter ena najbolj cenjenih bobnark na amsterdamski sceni SunMi Hong.
Žanrsko neobremenjeni trio na prvencu Fruitile predstavlja deset avtorskih skladb. Besedila so igriva, pogosto nadrealistična. Na koncertu skladbe triu omogočajo pot h glasbeni svobodi, ki ima za posledico impresivno, bogato zvočno zgodbo.
Album Fruitile je 5. maja izdala založba ZARŠ. Na dan izida je bila koncertna predstavitev v Amsterdamu, 6. maja v Rotterdamu, v sredo, 10. maja, ob 21.00 pa bo koncertna predstavtev v Kinu Šiška v Ljubljani.

Foto:Nikos Kalavrytinos

V prvi majski oddaji Na piedestal je gostoval Kukushai s premiero prvenca Fruitile.
Slovensko-nizozemski trio Kukushai sestavljajo pianist in skladatelj Rok Zalokar, multidisciplinarna umetnica in vokalistka, ki združuje klasično in moderno petje, Eva Poženel ter ena najbolj cenjenih bobnark na amsterdamski sceni SunMi Hong.
Trio Kukushai, z unikatno zasedbo (vokal, klavir, bobni), se je najprej predstavil z EPjem Kukushai (2014). “Od strastnih krikov do skoraj hipnotičnih delov je gotovo zelo prepričljiv, ” so ga opisali nekateri kritiki. Od takrat se je svet spremenil in tudi Kukushai se je spremenil. Triu je uspelo koncertno predstaviti glasbo na mednarodni ravni in najti nove globine v njihovem zvoku.
Novi album Fruitile predstavlja izrazito mešanico melodičnih elementov znotraj nenavadnih harmonskih in ritmičnih tekstur z obarvano fino podrobno zvočno sliko iz bogate barve in akcenti drznih linij. Besedila so igriva, pogosto nadrealistična. Izražajo predvsem zmedenost človeka v svetu, ki ga želi nadzorovati, a ga pravzaprav ne razume. Nekonvencionalni trio tke pesmi skupaj in išče nove možnosti v izražanju na področju alternativnih žanrov, ob novostih pa v skladbe vključi tudi glasbeno nostalgijo.
Na koncertu skladbe triu omogočajo odprto improvizacijo. Ta mu omogoča pot h glasbeni svobodi, ki ima za posledico impresivno, bogato zvočno zgodbo.
Čeprav tria ni mogoče označiti z žanri, kot so jazz, pop, punk, eksperimentalna ali tradicionalna glasba, je vpliv vseh teh stilov še vedno najti v njegovem zvoku.
Album Fruitile je 5. maja izdala založba ZARŠ. Na dan izida je bila koncertna predstavitev v Amsterdamu, 6. maja je bil koncert v Rotterdamu, v sredo, 10. maja, ob 21.00 pa bo koncert v Kinu Šiška v Ljubljani.
Radijska premiera prvenca Fruitile s pogovorom s članoma zasedbe Kukushai Rokom Zalokarjem in Evo Poženel pa je bila v oddaji Na piedestal .

Jolanda Fele