Katja Šulc – Kamlisajlan Remixed

foto: Rok Mar

Pevka Katja Šulc se giblje med hipnotičnim soulom, dubom, jazzom, glasbo svetov in urbanimi ritmi, pri čemer se osredotoča na izvajanje in interpretiranje poezije. Koncertira doma in na tujem, svoje projekte je doslej predstavila na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, Italiji, Franciji, Avstriji, Turčiji, Španiji, na Portugalskem, v Mehiki in Gvatemali.
S prvencem Mila (Sanje, 2008) je predstavila uglasbeno poezijo slovenske igralke in pesnice Mile Kačič. Besedila za drugi album Twisted Delight (Celinka, 2013) je napisala sama na pesniških delavnicah v New Yorku, uglasbila pa jih je skupaj z DJ-em in producentom Pierom (RootsInSession). Tretji album Kamlisajlan (Casete México, 2016) predstavlja sodobno romsko poezijo pesnikov z Balkana in iz Vzhodne Evrope. Izbrane pesmi je Katja Šulc uglasbila v sodelovanju z mehiškim violinistom Albanom Usatchem, pri čemer sta izhajala iz uporabe looperja ter preprostih, skoraj folkovskih melodij in akordov, vpetih v ponavljajoče se ritmične vzorce glasb sveta. Album je posnela in izdala v Mehiki s tamkajšnjimi glasbeniki, premierno ga je predstavila na festivalu Druga godba 2016.
Leto pozneje, 20. aprila 2017, je izšla elektronska različica uglasbene romske poezije Kamlisajlan Remixed (Casete México, 2017). Premierno je bil predstavljen 21. aprila na koncertu v Gala Hali v Ljubljani. Za izvirne predelave pesmi so poskrbeli različni zanimivi domači in tuji producenti: Pier, YooRonYaa, Kalu, Christian Kroupa, Bowrain, Žiga Murko, Kotta, RootsInSession, Bungalo Dub (Mehika), El Hijo de la Cumbia (Argentina), Rayo & Ridion (Mehika). Gre za žanrsko eklektičen album, ki sega od broken beats, ambientale, lo-fi hip hopa do duba, d’n’b, electropopa in electro cumbie, skupna začimba je hipnotičen, čuten zven romske poezije.
Katja Šulc je z albumom ”Kamlisajlan Remixed” gostovala v oddaji Na piedestal.