V duhu japonske tradicije

Gorazd Vilhar je umetnostni zgodovinar in fotograf, ki od leta 1985 živi na Japonskem

foto: Žiga Živulovič jr.

Slovenski fotograf ki živi in ustvarja na Japonskem, te dni v Slovenskem etnografskem muzeju na ogled postavlja razstavo “V duhu japonske tradicije: Matsuri- tradicionalni japonski festival.”
Razstava z več kot 80 umetniškimi fotografijami predstavlja tradicionalne festivale (matsuri). Gorazd Vilhar fotografira z očmi slikarja, kar se odraža v močni kompoziciji, vplivu barve in teksture, njegove podobe so ikonografski dokumenti japonske tradicije, kulture, religije – japonski način življenja in opomin o pomembnosti ohranjanja tradicije v vseh pogledih.

Gorazd Vilhar je umetnostni zgodovinar in fotograf. Od 1985 živi na Japonskem, kjer skupaj s svojo življenjsko sopotnico, kulturno antropologinjo, Američanko Charlotte Anderson raziskuje kulturo in tradicije Japonske ter ostalih azijskih dežel. Vilhar in Andersonova sta avtorja desetih knjig o japonski kulturi, številnih potopisov, ki jih objavljata v revijah in na spletnih straneh, predavata o japonski tradiciji na Japonskem inštitutu v New Yorku ter na drugih inštitucijah v Tokiu in Yokohami in te dni tudi v Sloveniji.