Visoke temperature, krajše obleke, izpostavljanje soncu - na to pomislimo, ko se bližajo poletni meseci. In ker se kosi oblačil tanjšajo, je še posebej v tem obdobju nujna primerna zaščita kože. Največji organ našega telesa predstavlja 16 odstotkov naše teže, debel je približno 2 mm, varuje nas pred zunanjimi vplivi, a je tudi sam izpostavljen številnim tveganim dejavnikom. O preventivni negi kože in samopregledovanju kožnih znamenj bomo govorili z gostoma dr. Tanjo Planinšek Ručigaj, Dermatološka klinika UKC Ljubljana, in dr. Andrewom Estevo, Univerza v Stanfordu.

Pregledati si je treba tudi medprstne prostore, pod nohti, podplate, hrbet in lasišče

Visoke temperature, krajše obleke, izpostavljanje soncu – na to pomislimo, ko se bližajo poletni meseci. In ker se kosi oblačil tanjšajo, je še posebej v tem obdobju nujna primerna zaščita kože. Koža predstavlja 16 odstotkov naše teže, debela je približno 2 mm, varuje nas pred zunanjimi vplivi, a je tudi sama izpostavljena številnim tveganim dejavnikom. 

O samopregledovanju kožnih znamenj in preventivnem ravnanju, kako zaščititi največji organ našega telesa, smo govorili z gostoma: dr. Tanjo Planinšek Ručigaj, Dermatološka klinika UKC Ljubljana, in dr. Andrewom Estevo, Univerza v Stanfordu.

Samopregledovanje je zelo pomembno. V Avstraliji je, gledano v odstotkih v svetovnem merilu, največ obolelih za kožnim rakom. Več kot 80 odstotkov je pacientov, ki pridejo k zdravniku s pravo diagnozo – to so si postavili sami. Njihovo preživetje je ravno zaradi te ozaveščenosti 90-odstotno. V Sloveniji je ta odstotek nekoliko nižji, pod 80 odstotki.

Maja Stepančič