ADAM, iskalec najzgodnejših znakov za nastajajočo demenco v možganih. Demenca, ki zaradi števila bolnikov in zahtevne oskrbe postaja najdražja sodobna bolezen, se širi tudi k nam. Projekt ADAM https://projektadam.si/, ki bo do konca junija potekal na več koncih Slovenije, v njem pa bodo pri 450 starejših prebivalcih odkrivali morebitne prve bolezenske spremembe, bo prva večja študija, ki bo pomagala napovedati število obolelih v prihodnje. Gostje: Prof. dr. Zvezdan Pirtošek, Nevrološka klinika UKCLJ, Štefka Zlobec Lukić, društvo Spominčica, mag Manuel Kuran, podjetje BLCKB.\t

Da hitro starajočemu se človeštvu, predvsem v zahodnih, razvitih družbah, grozi epidemija demence, ki je zaradi števila bolnikov in zahtevnosti oskrbe po mnenju nevrologov najdražja bolezen sodobnega človeštva, vemo že nekaj let.

Kljub temu in kljub dejstvu, da imamo vsaj 32.0000 diagnosticiranih bolnikov, v Sloveniji močno zaostajamo s sistemsko urejenostjo podpore za oskrbo že obstoječih bolnikov. Čeprav je bila strategija obvladovanja demence sprejeta že lani in je akcijski načrt tik pred sprejetjem, večina svojcev še zmeraj ostaja prepuščena lastni iznajdljivosti, kako skrbeti za tako hudega in nepredvidljivega bolnika. Zelo šepa tudi pri zdravstveni obravnavi, čakalne dobe tako za prvi pregled kot za vso nadaljnjo obravnavo so izjemno dolge.

A čeprav učinkovitega zdravila za demenco ni, je izjemno pomembno, da prve pred bolezenske spremembe v možganih s posebno diagnostiko odkrijemo že veliko pred samo boleznijo, saj bolezen lahko vsaj upočasnimo, na vse večjo odvisnost in potrebo po pomoči pa se lažje pripravijo tudi svojci.

Ozaveščanju, da je prve spremembe mogoče zaznati tudi 20 ali 30 let pred izbruhom bolezni, a tudi presejalnemu testiranju je namenjen projekt ADAM, ki bo do konca junija potekal na več koncih Slovenije, v njem pa bodo pri 450 prebivalcih, starih več kot 60 let, odkrivali morebitne prve bolezenske spremembe. Tudi veliko zanimanje nanj kaže, da se problema demence vse bolj zavedamo. Številne informacije o projektu in obvladovanju bolezni ter podpori svojcem so na voljo v društvu Spominčica.

Na brezplačen preventivni pregled se lahko prijavite tukaj.

Jana Vidic