O potici in kaznih za necepljene otroke naš rimski dopisnik Janko Petrovec.

O potici in kaznih za necepljene otroke naš rimski dopisnik Janko Petrovec

Trump potica in pica

Na srečanju papeža in ameriškega predsednika Donalda Trumpa je večina novinarjev slišala besedo “pica”. Med pregledovanjem posnetka pa je naš rimski dopisnik Janko Petrovec razločno slišal besedo “potica” in o tem obvestil novinarske kolege. Ti so potem nehalo pisati o Trumpovi prehrani in pici. Papež potico dobro pozna, saj je njegova nečakinja poročena argentinskim Slovencem. Vsi slovenski politiki, ki so bili na obisku v Vatikanu, so prinesli potico.

G7 srečanje na Siciliji

V času srečanja je v Italijo prihajalo med 1000 in 3000 novih migrantov na dan in humanitarne ladje jih niso smele izkrcati na Siciliji. Italija si je tudi več obetala več glede vprašanja migrantske krize. Italija se je nadejala odločne zaveze za reševanje krize, a je v zaključnem dokumentu le formulacija: “Čeprav podpiramo človekove pravice vseh migrantov in beguncev imajo države suvereno pravico, da nadzorujejo svoje meje.”

Epidemija ošpic

Italija je sprejela zakon, ki narekuje 12 obveznih cepljen proti ošpicam. Starši po novem ne bodo mogli vpisati otroka v jasli ali vrtec, če otroci ne bodo pravilno cepljeni. Starši otrok, ki se bodo necepljeni vpisovali v višji razred osnove ali prva dva letnika srednje šole, bodo najprej opozorjeni, nato pa kaznovani. Kazni ne bodo nizke. Dosedanje globe, ki jih niso terjali, so bile 250 EUR, zdaj pa bodo tridesetkrat višje.

 

Miha Švalj