Proti etru, spet ta dež

Robertina Šebjanič, intermedijska umetnica

robertina-sebjanic-by-bostjan-lah
foto: Boštjan Lah

Robertina Šebjanič, intermedijska umetnica, ki prepleta umetnost, znanost in tehnologijo. S hidrofonom, posebnim podvodnim mikrofonom, snema podvodni živalski svet. Z umetnico smo se pogovarjali o dveh aktualnih projektih o projektu Aurelia 1+Hz (obravnava odos med meduzami, človekom in strojem) in Aqutocene (projekt o podvodnih zvočnih krajinah), ki je bil pred kratkim predstavljen v Šempasu.

“Kako se slišijo meduze v morju in na kakšen način to vpliva na morsko okolje?” Skupaj z znanstveniki in umetniki raziskuje zvočno onesnaženost pod morsko gladino, ker zvočna človeška prisotnost zelo vpliva na populacijo živali. Najbolj glasni so škampi, če se jih veliko zbere na enem mestu, preglasijo vse, celo najbolj glasno tovorno ladjo. Njena zvočna knjižnica je ogromna.

Robertina Šebjanič je bila lansko leto umeščena v izbor revije Mladina: Slovenija ima talent (gre za izbor nekaterih najvidnejših mednarodnih dosežkov slovenskih umetnikov), lansko leto je prejela je častno priznanje Prix Ars Eletronica in bila nominirana za STARTS2016 nagrado na prestižnem festivalu Ars Electronica v Linzu.

Več o umetnici na spletni povezavi: http://robertina.net/