Po vseh padcih se mu je uspelo pobrati

Mitja Kocmut si je želel uspeti na morju, a se je zaradi neuspeha moral vrniti domov

Konec marca je bilo na Zavodu za zaposlovanje registriranih nekaj več kot 95 tisoč brezposelnih. Med njimi je bil nekoč tudi Mitja Kocmut, ki je v življenju doživel veliko padcev, a se mu je vedno znova uspelo pobrati.
Kot mladenič je bil obetaven igralec nogometa in se je s tem želel tudi preživljati, vendar ga oče ni dovolj podpiral. Po neuspešnem poskusu šolanja na gimnaziji se je izučil za strojnika in kar 20 let delal v Talumu Kidričevo.
“Dovolj sem imel garanja in sem si želel preizkusiti nekaj drugega. Tako sem vse svoje prihranke odnesel s seboj na slovensko obalo.”
Postal je ribič. “Ni se izšlo, enostavno sem bil premajhen, da bi konkuriral in tako mi je posel propadel. Nakopali so se mi dolgovi, zato sem moral razglasiti tudi osebni stečaj.” Kar še vedno občuti. Ko se je vrnil domov na Ptuj, je bil povsem na tleh, a je našel priložnost na Zavodu za zaposlovanje.
“Delavnica C mi je res pomagala, saj sem spoznal veliko ljudi in pridobil tudi veliko kontaktov.”
Zdaj je našel službo za nedoločen čas, do dodatnih znanj pa so mu pomagali v programu Delavnica C, ki so jo podprli tudi pri Evropskem socialnem skladu. Še nekaj mesecev pa mu manjka do konca osebnega stečaja, ko bo lahko bolje zadihal. Največ pa mu pomeni to, da ima znova zaposlen.