Dvojni koncertni album Besne pesmi s podnaslovom 'Prigodnice za vsakdanjo rabo' so skupni projekt enega od najpomembnejših slovenskih kantavtorjev, družbenokritičnega in angažiranega pesnika in glasbenika Janija Kovačiča ter pivške glasbeno samosvoje, kritične, pa tudi šaljive skupine Ana Pupedan.
V turbulentnih mesecih ljudske vstaje so se odločili, da bodo''napravili nove komade za take prilike, komade našega besa in jeze, cinizma in optimizma, veselja in obupa ter predvsem človeškega vitalizma in obešenjaškega humorja. Ker ne vemo, kaj bo, moramo biti na vse pripravljeni''.
Od decembra 2013 so besne pesmi predstavili na različnih koncertnih prizoriščih. Glasbeni kolektiv Jani Kovačič in Ana Pupedan je, kot si pravijo sami, 'pub-folk-rock-noise band', v katerem Jani Kovačič prvič v karieri igra električno kitaro skupaj s skupino Ana Pupedan (Simon Avsec – glas, mandolina, violina, orglice, Boštjan Požar – električna kitara, glas, Pero Žnidaršič – bas, glas, Marko Doles – bobni, glas).
V sklopu Besne turneje (2014) in drugih nastopov so odigrali več kot 30 koncertov. Pesmi za album so posneli na dveh koncertih v Ajdovščini in Postojni marca in novembra 2015.
Dvojni koncertni album Besne pesmi, ki je prejšnji mesec izšel pri založbi ZARŠ v sodelovanju z RTV Slovenija, RC Koper Radio Koper in založbo ZKP RTV Slovenija, smo z Janijem Kovačičem in s članom skupine Ana Pupedan Markom Dolesom predstavili v oddaji Na piedestal na Valu 202.

Na piedestal smo postavili Besne pesmi – najnovejši dvojni koncertni album Ane Pupedan in Janija Kovačiča.
Dvojni album Besne pesmi s podnaslovom ‘Prigodnice za vsakdanjo rabo’ so skupni projekt enega od najpomembnejših slovenskih kantavtorjev, družbenokritičnega in angažiranega pesnika in glasbenika Janija Kovačiča ter pivške glasbeno samosvoje, kritične, pa tudi šaljive skupine Ana Pupedan.
V turbulentnih mesecih ljudske vstaje so se odločili, da bodo ”napravili nove komade za take prilike, komade našega besa in jeze, cinizma in optimizma, veselja in obupa ter predvsem človeškega vitalizma in obešenjaškega humorja. Ker ne vemo, kaj bo, moramo biti na vse pripravljeni”.
Nove uglasbene protestne pesmi Janija Kovačiča govorijo o aktualnih težavah, zdajšnjih razmerah, o jezi in besu nad dogajanjem v družbi in svetu, v katerem živimo, in so hkrati polne humorja in ironije, razumljive vsakemu. V avtorski glasbi so spretno prepletene različne glasbene zvrsti (od rocka, bluesa, punka, ljudskih …), nekaj pa je tudi priredb (tarantela, sirtaki … delavska himna).
Od decembra 2013 so besne pesmi predstavili na različnih koncertnih prizoriščih. Glasbeni kolektiv Ana Pupedan in Jani Kovačič je, kot si pravijo sami, ‘pub-folk-rock-noise band’, v katerem Jani Kovačič prvič v karieri igra električno kitaro skupaj s skupino Ana Pupedan (Simon Avsec – glas, mandolina, violina, orglice, Boštjan Požar – električna kitara, glas, Pero Žnidaršič – bas, glas, Marko Doles – bobni, glas).
V sklopu Besne turneje (2014) in drugih nastopov so odigrali več kot 30 koncertov. Pesmi za album so posneli na dveh koncertih v Ajdovščini in Postojni marca in novembra 2015.
Dvojni koncertni album Besne pesmi je prejšnji mesec izšel pri založbi ZARŠ v sodelovanju z RTV Slovenija, RC Koper Radio Koper in založbo ZKP RTV Slovenija. Na njem je 36 besnih pesmi. In kot zanje pravijo sami: ”Da, to je naša prabitnost. Še vedno se borimo za staro pravdo, za desetino, za pravično državo … Zato tokrat program spevnih pesmi prigodnic za vsakdanjo rabo za te neperspektivne čase. Zaigrajte si jih, morda vam bo lažje!”
Z Janijem Kovačičem in s članom skupine Ana Pupedan Markom Dolesom smo Besne pesmi predstavili v oddaji Na piedestal na Valu 202.

Jolanda Fele