Pred tremi leti je znova vstal. Se podal na več turnej po skupni državi, kjer so ga vselej zelo spoštovali. Se odločil posneti novo ploščo “Ladja norcev”. Jo lani predstavil na odmevnih koncertih po domovini. Jo priredil za nekdanje brate pod naslovom “Svako dobro”. S tem, kako odlično grize, je navdušil domala vse, tudi največje dvomljivce. In počasi, počasi… je Franz postal znova Lačen! Ne česarkoli, temveč akustike! Zato se je v torek 18. aprila 2017 ob 22.25 podal v oddajo Izštekani na Valu 202. Oborožen z akustičnimi kitarami, s koncertnim klavirjem in s posebnim izborom skladb, ki jih doslej v novi inkarnaciji še ni použil. Foto: Alan Orlič

Pred tremi leti je znova vstal. Se podal na več turnej po skupni državi, kjer so ga vselej zelo spoštovali. Se odločil posneti novo ploščo “Ladja norcev”. Jo lani predstavil na odmevnih koncertih po domovini. Jo priredil za nekdanje brate pod naslovom “Svako dobro”. S tem, kako odlično grize, je navdušil domala vse, tudi največje dvomljivce. In počasi, počasi… je Franz postal znova Lačen! Ne česarkoli, temveč akustike! Zato se je v torek 18. aprila 2017 ob 22.25 podal v oddajo Izštekani na Valu 202. Oborožen z akustičnimi kitarami, s koncertnim klavirjem in s posebnim izborom skladb, ki jih doslej v novi inkarnaciji še ni použil.

Skupina Lačni Franz je zaznamovala zadnja štiri desetletja slovenske rokovske glasbe kot malokatera druga. Od ustanovitve leta 1979 do začetka zatona leta 1994 je objavila devet albumov, od “Ikebane” do “Zadnje večerje”. Sledilo je več kompilacij in živih albumov. Na prelomu tisočletij je izšla plošča “V peni sprememb” z več gostujočimi pevci in brez Zorana Predina. Potem je Franz dokončno utihnil.

Dokler ni leta 2014 na prigovarjanje mnogih znova vstal od mrtvih. Temeljito pomlajen in z legendarnim Zoranom Predinom na čelu. Zoranu ob bok so stopili izvrstni mladi glasbeniki Anej Kočevar (bas), Tine Čas (kitara), Boštjan Artiček (klaviature) in Luka Čadež (bobni). Povratek so novi Franzi začeli z nizom klubskih koncertov. “To je najboljši način, da osvojimo novo publiko in pomirimo stare fane. In da iz nove zasedbe glasbenikov, zbranih z različnih vetrov, nastane bend,” je takrat dejal Zoran Predin. Podali so se v Srbijo, na Hrvaško, v BiH in druge dele nekdanje skupne države, kjer je bil Lačni Franz eden najbolj spoštovanih slovenskih likov. Objavili so osveženo starejšo pesem “Jebiveter junior” in kmalu tudi prvo novo pesem po dvajsetih letih “Aleluja”. Ter pred natanko letom dni izdali novi album “Ladja norcev”, ki je pol leta kasneje dobil še različico za hrvaški, srbski in bosanski trg z naslovom “Svako dobro”.

V oddaji Izštekani na Valu 202 so nastopili akustični Lačni Franz. “Skladbam smo dali nove barve in svež obraz, tako da zdaj učinkujejo drugače, bolj sodobno,” pripoveduje Zoran. Izštekanost tega nastopa pa ni bil le v zvoku, zelo poseben je bil tudi izbor skladb. Izbrskali so jih iz vseh obdobij ustvarjanja. Nekatere so legendarne, druge manj znane, tretje skoraj pozabljene. V novi zasedbi jih še nikoli niso izvajali.

POGLED NAPREJ:

  1. maja 2017 – IZŠTEKANI SITER

Kompilacija največjih hitovje naslov prvenca, ki ga je lani objavil zasavski glasbenik Siter. Za podvigom stoji pevec skupine Nevember1 in radijski voditelj Primož P Ram Siter. V žanr simpatičnega, svetlega, nadvse užitnega pop rocka je vnesel izjemno veliko življenja, duha, ostrine in jasne sporočilnosti. Osnovni spremljevalni zasedbi, ki jo sestavljajo klaviaturist in harmonikar Jure Tori, tolkalec Janez Levec ter basist Sašo Piskar, se bo gotovo pridružil še kdo. Glasba s prvenca bo izhodišče izštekanega nastopa. Vanj bo Siter vključil še akustične izvedbe pesmi skupine Nevember1 s kitaristom Johnnyjem Debeljakom. V temnejših, bluesovsko obarvanih novih skladbah mu bo pritegnil kitarist Dragan Tomaševič. In to, kot zatrjuje Siter, sploh še ni vse, kar se kuha za ta zanimivi glasbeni večer.

Jure Longyka