Katja Pretnar dela v tovarni robotov Kuka v Augsburgu. Tam programira robote in razvija uporabniške vmesnike. Za robotiko se je navdušila že na Fakulteti za elektrotehniko pri profesorju Tadeju Bajdu.

"Bavarska ima največ dela prostih dni. Poleg tega ima Ausburg dodaten dela prost dan osmega avgusta, ko praznujejo praznik miru"

Katja Pretnar dela v tovarni robotov Kuka v Augsburgu. Tam programira robote in razvija uporabniške vmesnike. Za robotiko se je navdušila že na Fakulteti za elektrotehniko pri profesorju Tadeju Bajdu. “Na fakulteti je bilo res kar nekaj desetk, a je bilo vmes tudi dosti drugih ocen.” Med študijem je sodelovala v laboratoriju za robotiko, ki ga šteje med boljše v svetovnem merilu. Akademske raziskave so sicer izziv, a jo je prepričalo delo v industriji, saj se tam rešujejo konkretni problemi in ko inženir problem reši, dobi takojšen odziv uporabnika.

Roboti sestavljajo avtomobile, igrajo namizni tenis in točijo pivo

Robote podjetja Kuka množično uporabljajo v industriji. Katja pravi, da so skoraj vsak avto na neki točki delali roboti iz njihovega podjetja. Kuka je znana še po videu, v katerem je robot igral namizni tenis z profesionalnim igralcem. Delovnik je osemurni z enourno malico. “Prideš lahko kadar koli in greš kadar koli. Lahko delamo nadure, a po nemški zakonodaji ne smeš biti na delovnem mestu več kot 11 ur skupaj.” Dopusta ima 30 dni. “Bavarska ima največ dela prostih dni. Poleg tega ima Ausburg dodaten dela prost dan osmega avgusta, ko praznujejo praznik miru.”

Četrta industrijska revolucija je beseda, ki jo je mogoče slišati na vsakem koraku. Pri robotiki se razvoj umika od gole avtomatizacije. “Razvoj gre v smer sodelovanja med robotom in človekom.” Lani se je že zgodilo, da je njihov robot lahko odprl steklenico piva in ga natočil. Tudi na Oktoberfestu.

Anja Hlača Ferjančič