Mercedesovi limuzini razreda E so se zdaj pridružili še kupe in karavan, ter All-Terrain, ki je bolj športno terenskega videza, jeseni pa se pripelje še kabriolet – torej bo družina E številna kot ni bila še nikoli. Oblikovno je E nastal po zamisli našega Roberta Lešnika, ki je z avtomobila pogumno izbrisal vse linije ter očistil površine, tako da so izginili vsi robovi in rezi, kar se nekako najbolj izrazito vidi pri kupeju, ki je precej zrasel – predvsem v dolžino.

Kodiaq – dobili ga bodo le srečneži

Mercedesovi limuzini razreda E so se zdaj pridružili še kupe in karavan ter All-Terrain, ki je bolj športno terenskega videza. Jeseni se pripelje še kabriolet – torej bo družina E številna, kot ni bila še nikoli. Oblikovno je E nastal po zamisli našega Roberta Lešnika, ki je z avtomobila pogumno izbrisal vse linije ter očistil površine, tako da so izginili vsi robovi in rezi, kar se nekako najbolj izrazito vidi pri kupeju, ki je precej zrasel – predvsem v dolžino.

Karavan je prostornejši predvsem na zadnji klopi, tudi z ogromnim prtljažnikom s prostornino najmanj 640 litrov, All-Terrain pa je za tri centimetre bolj dvignjen od tal, tudi s stalnim štirikolesnim pogonom. Kar zadeva tehniko, je seveda tudi sorodstvo pobralo vse najboljše od osnovne limuzine, tudi pisano motorno paleto ter devetstopenjski samodejni menjalnik G-Tronic. Cene gredo od 50 tisočakov navzgor, že letos pa naj bi pri nas prodali 140 vozil (večino, približno dve tretjini limuzin), prihodnje leto pa še več.

Škoda je v Slovenijo poslala prve kodiaqe. Avtomobil sodi med tiste, ki jih imamo zadnje čase najraje oziroma v izjemno hitrorastoči del športnih terenskih vozil. V letošnjem prvem tromesečju opažajo v primerjavi z lanskim več kot 50-odstotno povečanje prodaje. Avtomobil je bil za marsikoga težko pričakovan, 400 vozil, kolikor jih bo slovenski uvoznik letos lahko dobil, je bilo rezerviranih že pred časom, zdaj ga naročajo tisti, ki ga bodo dobili prihodnje leto. S 470 cm dolžine je 15 cm krajši od superba, z 10 cm daljšo medosno razdaljo v primerjavi z octavio pa izjemno udoben in prostoren, z možnostjo namestitve šestega in sedmega sedeža v sicer ogromnem prtljažniku.

Za zdaj s tremi bencinskimi in dvema dizelskima motorjema, tudi z novim sedemstopenjskim menjalnikom DSG ter seveda s ponudbo vseh naprednih tehničnih rešitev, ki jih ponujajo v koncernu. Cena kodiaqa se začne pri 21 tisočakih, recimo pa takole: za nekaj več kot 30 tisočakov je kodiaq opremljen z vsem potrebnim in še z nekaj sladkorčki dodatka. Tako niti ni čudno, da je povzročil toliko živčnosti med ljubitelji takšnih vozil – pa ne samo pri nas, ampak tudi na drugih tržiščih. Dobili ga bodo le najbolj potrpežljivi.

Janez Martinčič