Planica

Za vsakim uspešnim skakalcem stoji še uspešnejši trener

Trenutno je večina trenerjev v karavani smučarjev skakalcev iz iste generacije, večina je Avstrijcev

 

Zanimivo, da razen naše ekipe, ki jo seveda vodi Goran Janus, na mestu vodij preostalih najboljših skakalnih ekip sedijo Avstrijci. Pa še nekaj je zanimivo, gre za trenerje, ki pripadajo isti skakalni generaciji: med najstarejšim in najmlajšim so le štiri leta. Naključje?

Pravijo, da za vsakim uspešnim moškim stoji še uspešnejša ženska. Če to prevedem v skakalni jezik, za vsakim uspešnim skakalcem stoji še uspešnejši trener. Res je zanimivo, da so trenutno najuspešnejši skakalni strokovnjaki v bistvu vrstniki – najstarejši je vodja nemške ekipe, Werner Schuster, le 16 dni je mlajši glavni trener poljske ekipe Stefan Horngacher, oba štejeta 47 let, najmlajši, s 43 leti, je Alexander Stoeckl, vodja nemške vrste. Je za to logična razlaga?

Če gledamo samo točke letošnje sezone, potem je znano, kdo so trenutno najboljši trenerji sveta – glavni strokovnjaki reprezentanc Poljske, Avstrije in Nemčije. Vsi po vrsti Avstrijci, vsi po vrsti nekdanji skakalci.

Pa začnimo kar s trenutno najuspešnejšim, 47-letnim Stefanom Horngacherjem, ki je v športni karieri dvakrat zmagal v svetovnem pokalu, ima pa še dve bronasti olimpijski kolajni in zlato s svetovnega prvenstva – vsa odličja so ekipna, zanimivo, svetovno zlato je osvojil z moštvom, v katerem je bil tudi Heinz Kuttin.

In tako gre to naprej – znanje je treba prenašati naprej, sploh v trenerskih vrstah, saj pravijo, da so trenerji zelo hitro pokvarljiva roba – njihovi kovčki so vedno na pol že spakirani.