Vas bo popeljal Janez Martinčič.

Seat leon

Seat je prenovil svojega leona, skoda octavio, fiat je pripeljal dva nova tipa, vozili pa smo tudi dva pametna in bistra, ki oba skupaj lahko peljeta največ šest oseb; potem pa se posvetimo še vožnji s samovozečim volvom…  

Seat, dolga leta grdi raček koncerna Volkswagen, počasi postaja labod. Ateco že poznamo, vznemirjeni čakamo na novo ibizo,  ampak zdaj je napočil čas za leona. Brez dvoma najpomembnejši Seatov model je star dobra štiri leta, kar je ob trenutni avtomobilski histeriji veliko časa. Ker avtomobilu po zunanjosti še vedno nič ne manjka, je osvežitev z najnovejšimi tehnologijami zajela predvsem elektroniko, asistenčne sisteme in svetila. Kar nekaj novosti je pri posameznih delih opreme, pri čemer je opazen poudarek celo na prestižu. Seat naj bi v teoriji s svojim španskim temperamentom skrbel za športno podobo koncerna, kar s cuprami in FR-ji še vedno dela. Raven opreme, imenovana Xcellence, nagovarja tudi umirjene, recimo jim običajne voznike. Razširitev ribnika, v katerem Španci namakajo trnke z novim vodstvom na čelu, pomeni tudi vse večjo priljubljenost kombi limuzinskih karoserijskih izpeljank, na motorni strani pa tudi pri Seatu opažajo upad priljubljenosti dizla.

Škoda octavia

Škoda je s prenovljenimi modeli octavia vstopila v tretje desetletje zgodovine. Z nekaterimi spremenjenimi ali dodanimi oblikovnimi elementi je dobila značilno ter še bolj čvrsto in urejeno podobo, znotraj so izpopolnili ambient, izboljšali upravljalne elemente in dodali nekatere asistenčne sisteme za večje udobje in varnost. Zanimiva novost je recimo ogrevanje volanskega obroča v treh različnih stopnjah. Na voljo so štirje dizelski in štirje bencinski motorji in še CNG za pogon na zemeljski plin.  V dveh desetletjih so prodali več kot pet milijonov octavij, pri nas so zadnjih pet let podvojili prodajo in se bližajo številki sedem tisoč.

Fiat tipo

Fiat pa je pripeljal dva nova tipa – po sedanu še petvratnega kombilimuzinskega in karavana – z obema želi odločneje poseči tudi po zahodnih trgih, torej tudi po našem, kjer se za limuzinami kupci že nekaj časa ne ozirajo kaj dosti. Če smo že lani za limuzino trdili, da je dovolj udobna in prostorna, bomo enako potrdili tudi za oba novinca, izpostavili pa bomo večjo uporabnost in pa velikost prtljažnika, ki pri kombilimuzini znaša spodobnih 420 litrov, pri karavanu pa še bolj spodobnih 550. Tipo s šibkejšim 70 kilovatnim 1,4 litrskim bencinskim motorjem  in z vstopnim paketom opreme (ki že vsebuje pomoč elektrike pri osnovnih funkcijah in klimo) stane 11 tisočakov, karavanski station wagon je tisočaka dražji. Večina bo v paketih opreme našla vse, nekatere tehnologije – recimo za večjo varnost pa treba doplačati.

Smart fortwo in forfour

Ko so leta 1998 pri Daimleru predstavili Smarta, si najbrž niso mislili, da bodo  vozilo do leta 2015 prodali v 1,7 milijona primerkov. Nekje na tej poti, omamljeni od uspeha, so se odgovorni domislili, da bi dva Smarta združili v štirisedežno vozilo. In so to storili. Novo vozilo se ni imenovalo Smart-Smart (kar bi bilo logično), temveč Smart Forfour, kar bi lahko prevedli: pameten za štiri, dvosedežnik pa se je s tretjo generacijo začel imenovati: pameten za dva! (fortwo).               Forfour torej lahko pelje štiri odrasle ljudi, to je preizkušeno dejstvo. Tisti zadaj bodo po nekaj deset kilometrov sicer plačali davek snovalskemu triku, ki je prostor na zadnji klopi pričaral s sorazmernim krajšanjem sedalnega dela sedežev, ampak  spredaj se sedi imenitno, in varno, in potuje se udobno. Kljub skoraj smešni medosni razdalji so elementi podvozja uglašeni na moč natančno in celo buškaste ceste slovenske realnosti jih ne zmotijo preveč. No, tudi v 270 cm dolgem Fortwo potnika sedita udobno, to je treba priznati, vse drugo pa je pač tako kot je lahko pri takem malčku, ki je izrazito navdušen le na mestnih ulicah. Agregat sam je radoživ 0,9 litrski trivaljnik, ki diha  s pomočjo turbine, in zmore (v našem primeru) poskočnih 66 kilovatov. Moč na cesto spravlja s pomočjo samodejnega menjalnika, kar je tudi dobrodošla novost. Menjalnik imenovan Twinamic je sodoben izdelek z dvojno sklopko, ki lahko deluje ali v športnem ali v ekonomičnemrežimu. Slednji se zdi uporabnejši, saj je njegovo delovanje bližje namembnosti avtomobila. Smart forfour še naprej ostaja pameten in po naravi stvari del te svoje hvalevredne lastnosti prenaša tudi na kupce.

Pogovor z Henrikom Greenom, podpredsednikom za raziskave in razvoj pri Volvu.

Na ženevskem salonu, ki sicer še traja, smo pred mikrofon povabili Henrika Greena, podpredsednika oddelka za raziskave in razvoj pri Volvu … Kje so zdaj, kar zadeva avtonomno vožnjo …

Danes imamo sisteme druge ravni, ki jih imenujemo Pilot Assist. Pomagajo vozniku v različnih položajih z dodajanjem varnostnih zmogljivosti ali udobja. Na tej ravni je voznik vedno odgovoren za to, kar se dogaja. Kar pa želimo predstaviti do leta 2021, je sistem četrte ravni. Takrat bo sistem tisti, ki bo prevzel odgovornost. Zahteval bo stisk roke, s katerim bo voznik simbolno potrdil, da je vozilo pripravljeno za samostojno vožnjo. Po tej predaji odgovornosti bo v vozilu še vedno volan, ampak voznik potem ni več odgovoren za vožnjo. Če pa želite zapustiti urejeno cesto, morate opraviti obraten stisk roke in spet prevzeti nadzor. Gre torej za kombinacijo vožnje pod nadzorom voznika in avtonomne vožnje, med katero se lahko voznik sprosti.

Janez Martinčič