Šport 202

Ilka kraljica kraljevske discipline!

Ilka Štuhec je kot prva slovenska smučarka osvojila mali kristalni globus v najhitrejši disciplini

img_2611

Še kako primerno je, da se je mariborska alpska smučarka Ilka Štuhec na zadnjo smukaško preizkušnjo v sezoni podala s številko ena, saj z njo letos koraka ne more držati niti najboljša smukačica vseh časov Lindsey Vonn.

Štuhčeva je imela pred zadnjo smukaško preizkušnjo v Aspnu pred najbližjo zasledovalko v smukaškem seštevku Italijanko Sofio Goggio kar 97 točk naskoka, kar je pomenilo, da ji je že uvrstitev med najboljših 15 smučark prineslo mali kristalni globus, ki je njen drugi, potem ko ga je letos osvojila že v kombinaciji. Na startu je bilo le 20 tekmovalk, 15 mest pa je prineslo točke za svetovni pokal.

Za nepremagljivo Mariborčanko sta v Aspnu najmanj zaostali prav Vonnova (+0,66) in Goggia (+1,03).

Štuhčeva je tako postala prva Slovenka s smukaškim kristalnim globusom!

Slovenska javnost je bila prikovana pred televizijskimi ekrani, za zmago pa čestitke kar dežujejo.

Še zanimivost: v skupnem seštevku svetovnega pokala je Mariborčanka na drugem mestu za mlado Američanko Mikaelo Shiffrin, ki prevladuje v tehničnih disciplinah, predvsem v slalomu. Če bi Štuhčeva poleg smukaškega in kombinacijskega globusa osvojila še superveleslalomskega, bi postala prva smučarka v zgodovini, ki ji kljub trem malim kristalnim globusom ne bi uspelo osvojiti velikega, saj ima njena prva nasprotnica že (pre)veliko prednost. To se je enkrat zgodilo v moški konkurenci, in sicer leta 2005, ko je Bode Miller osvojil veliki kristalni globus, Avstrijec Benjamin Raich pa je pobral male globuse v slalomu, veleslalomu in kombinaciji.