Predrzen, iskren, divji in neukročen

foto: H. Michael Karshis (CC BY 2.0)

V spomin Chucku Berryju: nekaj misli ob slovesu pionirja rokenrola je zbral Andrej Karoli.

Chuck Berry si ni izmislil rokenrola, ga je pa osmislil. Chuck je igral, potem pa so morali najti ime za to kar je počel. Bil je predrzen, iskren, divji in neukročen, a predvsem izjemen glasbenik in avtor. Ko je že zdavnaj zapustil najstniška leta je spisal himne, ki so pele stanje duha najstniških Združenih držav, še preden so se najstniki tega zavedali. Predrzen in iskren je bil s kitaro ali brez nje, slednje ga je večkrat spravilo v težave. Glasbena zapuščina je ogromna in vpliv bodo čutile tudi generacije za nami, oziroma, prav bi bilo, če bi ga.

Chuck je igral, potem pa so morali najti ime za to kar je počel.

Skladba Johnny B. Goode, bo vedno njegov zaščitni znak, Nasa jo je poslala v vesolje, v upanju, da bodo druga ozvezdja spoznala, da imamo Zemljani smisel za ritem in dobro voljo, a Johnny je le kamen v mozaiku. Ni dovolj niti sprehod čez album z največjimi uspešnicami. Te so že bile posledice vpliva glasbene industrije. Pravi Chuck Berry se skriva na b straneh starih vinilk in v skladbah, ki jih morate še spoznati.

Leta 1955 ga je Muddy Waters pognal v studio in ko je prvič zgrabil dve struni hkrati, se je v grobu obrnil Beethoven, Berry pa je postavil temelje Beatlom, Stonesom ter mnogim vmes. Med njimi so, v to ne dvomim, tudi mnogi slovenski rock bendi. Skratka, vsi rokenrol kitaristi, ki racajo po odru racajo zaradi Chucka. Poiščite in ga raziskujte, ne bo vam žal, ker Chuck Berry je bil tak, kot naslov njegovega tretjega albuma. On the Top.

TOP 5 po izboru Andreja Karolija: