"Slovenija vloži v znanost približno pol Messija na leto."

Na čelu Instituta Jožefa Stefana, kjer si je ustvaril kariero, je že tretji mandat, mednarodno veljavo je dobil z raziskavami v robotiki, muza je njegovo osnovno vodilo, ki poganja ustvarjalnost v znanosti in umetnosti. Jadran Lenarčič je doktor elektrotehniških znanosti, univerzitetni predavatelj, raziskovalec in slikar.

Dr. Lenarčič je že pred leti zagovarjal humanoidnost robotov, saj se tako lažje povežejo s človekom: "Tovarne prihodnosti ne bodo temačne. Bodo kot park Tivoli: ljudje in roboti bodo hodili drug okoli drugega."

"Roboti ne bodo nikoli razumeli politike, torej zagotovo ne bodo mogli delati v političnih redakcijah novinarskih hiš."

Znanost je zelo podobna športu na področju tekmovalnosti: "Tekmovalnost razumem kot zdravo ambicijo, da si najboljši na svojem področju. Tekmovalnost je v znanosti nekaj povsem vsakdanjega. Znanost ni znanost, če nisi prvi na svetu."

Jadran Lenarčič je odraščal v Kopru, rad se spominja mladosti, beneškega duha mesta. Njegov specifičen temperament je zaznati tudi v slikanju: "Prikazujejo se mi podobe iz otroških let, trobentanje ladij, zvoki ptičev, vonjave iz mandračev ..."

"Raziskovalni duh je na ameriških univerzah sicer bolj spodbuden kot na evropskih. Vseeno lahko rečem, da smo na našem institutu zelo napredni, vsi se začudijo, ko vidijo infrastrukturo, a raziskovalni duh je pravi."

Direktor Instituta Jožefa Stefana je kritičen opazovalec družbe: "Ni prav, da politika govori, da moramo biti enotni. Prav je, da smo različni, a moramo se pogovarjati. Slovenci nimamo prave muze in navdiha, kar ne moremo pojesti danes, za nas ni uporabno."

Danila Hradil Kuplen