Noctiferia – posebna izdaja: dvojni LP Transnatura – ob 20. obletnici skupine!

foto: Noctiferia

V oddaji Na piedestal smo gostili slovenski metal band Noctiferia s posebno izdajo albuma Transnatura. Noctiferia letos praznuje 20. obletnico, ki jo bodo med drugim pospremili z akustičnim koncertom 26. marca v ljubljanski Drami in s posebno izdajo dvojne vinilne plošče najnovejšega albuma Transnatura – z LPjema Transnatura (20th Anniversary Limited Edition).
V ljubljanski zasedbi Noctiferia delujejo in ustvarjajo: Gianni Poposki (vokal), Igor Nardin (kitara, programiranje), Uroš Lipovec (baskitara), Mathias Gergeta (bobni), Roman Fileš (kitara) in Damjan Tomoski (klaviature, tolkala in spremljevalni vokali).
V dvajsetih letih je Noctiferia ustvarjalno sooblikovala tako evropsko kot tudi svetovno prizorišče metala. Nastopala je na številnih uglednih festivalih in samostojnih koncertih, doma in v tujini, sodelovala in si delila oder z velikimi imeni svetovnega metala, kot so Mayhem, Cannibal Corpse, Cradle of Filth, Dimmu Borgir, Samael, In Flames, Hypocrisy … Kot prvi slovenski metal bend je lani nastopila tudi na Kitajskem in tja se po uspešni turneji vrača letošnjo pomlad.
Po prvencu ”Baptism At Savica Fall” (1998) ter ploščah ”Per Aspera” (2002), ”Slovenska Morbida” (2006), ”Death Culture” (2010), Pax (2014) je konec lanskega leta pri založbi Nika Records Noctiferia izdala album Transnatura.
Vodilni domači metalci so se novembra 2015 spopadli z akustičnim izzivom v oddaji Izštekani na Valu 202 in prearanžirali izbrane skladbe z zadnjih treh albumov v gypsy, swing, etno, balkan … K izvedbi so povabili številne goste – trobilno sekcijo (Jaka Birsa in Gašper Selko), godalni kvartet (Simbolični orkester), vokalistki (Irena Tomažin in Sara Jeremic) …
Album Transnatura, ki ga je zvokovno obdelal Janez Križaj, ponuja samosvoj, žanrsko raznovrsten in atmosferičen glasbeni izlet. Z njim Noctiferia ruši žanrske okvirje, raziskuje in povezuje raznovrstnost v ustvarjalnosti ter utrjuje status na domačem in tujem glasbenem prizorišču.
V začetku marca je Noctiferia z izidom singla Holymen in istoimenskega videospota napovedala praznovanje 20. obletnice ustanovitve skupine: izid dvojne vinilne plošče in akustični koncert v ljubljanski Drami, ki bo v nedeljo, 26. marca, ob 20.00.
Pred tem je bila Noctiferia gostja oddaje Na piedestal.