Idejo za temo Jezikanj je na Facebooku posredovala Kristina, ki je vprašala, ali se bomo kdaj lotili “množilnika, ki ga uporabljajo novodobni starši iz osrednjeslovenske regije? Primeri uporabe: ali kaj spimo, nam pa zobki rastejo, mi smo vseskozi bolni ipd.”

Mi smo še v plenicah, tudi s hrano smo bili pozni, šele pri slabem letu smo šli na kašice, no, v bistvu se še zdaj ponoči dojimo

Idejo za temo Jezikanj je na Facebooku posredovala Kristina, ki je vprašala, ali se bomo kdaj lotili "množilnika, ki ga uporabljajo novodobni starši iz osrednjeslovenske regije? Primeri uporabe: ali kaj spimo, nam pa zobki rastejo, mi smo vseskozi bolni ipd."

Na vprašanje, zakaj bi kdo namesto "jaz dojim" rekel "dojimo se", radijska lektorica Saša Grčman odgovarja, da je včasih za otroka skrbela mama, “zdaj pa naenkrat vsi. In se mi zdi, da ta pretirana skrb za otroka posledično pomeni tudi uporabo glagolov v množinski obliki oziroma v prvi osebi množine: mi smo naredili to, nam je zrastel zobek, kaj pa vam.”

Primer pogovora v množilniku

O, že sto let te nisem videla. Kako si? In ... mali, kako je?

Živjo, super smo. Samo spimo bolj malo. Zobki nam rastejo, pa smo sitni.

Ja, se spomnim, moja dva sta bila tudi naporna, sploh ponoči. Čakaj, koliko je zdaj star Tiar?

Zdajle bomo imeli dve leti. Tako hitro gre vse skupaj ...

Tadej Košmrlj, Uršula Zaletelj