Polet okoli sveta

Pilot Matevž Lenarčič na novi okoljski misiji

Z ultralahkim letalom na območju Mediterana in Alp ugotavlja, v kolikšni meri ledenike ogrožata črni ogljik in saharski pesek, ki ga prinese veter

Pred enim letom se je Matevž Lenarčič z ultralahkim letalom odpravil na 42. 000 kilometrov dolgo pot okoli sveta. Ključni cilj misije je bil zbrati čim več podatkov o globalnem onesnaževalcu – črnem ogljiku, njegovi koncentraciji, izviru in poreklu tekom celotne poti.

Črni ogljik namreč velja za drugega najpomembnejšega povzročitelja podnebnih sprememb, po nekaterih podatkih naj bi povzročal od 30 do 40 odstotkov segrevanja. Ker je črn, absorbira svetlobo in s tem segreva ozračje.

Onesnaževanje planeta se je nadaljevalo tudi v zadnjem letu. Kljub številnim študijam in pobudam za zmanjšanje emisij, pa se zdi, da se alarmantnosti razmer mnogi odločevalci, tudi najvplivnejši, ne zavedajo ali pa jim je zanje malo mar.

Matevž Lenarčič se je tako prejšnji teden odpravil na še eno misijo. Z ultralahkim letalom bo opravil meritve na območju Mediterana in Alp. Rezultati bodo pokazali, v kolikšni meri črni ogljik in saharski pesek, ki ga veter prinese čez Sredozemsko morje, ogrožata ledenike.

Misija Mediteran 2017 ne bo neprekinjena, je namreč sestavljena iz etap, skupaj dolgih več kot 20.000 kilometrov. Območje meritev pa se nahaja med Lizbono in Ciprom, v smeri vzhod – zahod, nad celotno verigo Alp ter med Parizom in Bukarešto.