Šport 202

Ko so trije mali kristalni globusi na dosegu roke

Ilka Štuhec je en mali kristalni globus že osvojila, v ognju ima še dve železi

STUHEC
Ilka Štuhec
foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Sanjska sezona mariborske alpske smučarke Ilke Štuhec se nadaljuje, potem ko je tudi v Južni Koreji ta konec tedna osvojila dve tretji mesti in se še utrdila na vrhu boja za dva mala kristalna globusa – v superveleslalomu in smuku.

Koledar tekem svetovnega pokala je naporen, saj so alpske smučarke v letošnji sezoni kar nekajkrat že zamenjale celine. Tudi po uspešnih nastopih v Južni Koreji se karavana smučark za konec sezone seli v ZDA, kjer bo v Squaw Valleyju in Aspnu še zadnjih šest tekem. Ko so uspehi in odličja v žepu, je lažje tudi potovati in si ustvariti srečna prizorišča.

Džongson v Južni Koreji je zagotovo eno od njih.

Ilka je letošnjo sanjsko sezono že podkrepila z malim kristalnim globusom v kombinaciji, najboljše izhodišče pa ima pred zaključkom sezone v obeh hitrih disciplinah. V superveleslalomu ima 15 točk prednosti pred Tino Weirather, v smukaški razvrstitvi pa ji lahko globus odnese splet nesrečnih okoliščin, saj ima pred najbližjo zasledovalko Italijanko Sofio Goggio kar 97 točk prednosti.

V tej sanjski sezoni je Ilka dosegla kar šest zmag, zadnji je to uspelo Tini Maze, s katero se bo lahko po letošnji zimi po številu osvojenih malih kristalnih globusih vsaj delno primerjala tudi Mariborčanka, ki je prvič v karieri presegla magično mejo 1000 točk v skupnem seštevku svetovnega pokala. Pred njo je le Američanka Mikaela Shiffrin.